ua en ru

Підписано меморандум між Україною, ЄС і Радою Європи у рамках імплементації проекту Comus

Підписано меморандум між Україною, ЄС і Радою Європи у рамках імплементації проекту Comus Фото: Кабмін

Підписання меморандуму про співпрацю між Україною і Європейським Союзом та Радою Європи - це черговий поступ української культури в європейський культурний простір

Заступник міністра культури України з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко повідомив, що 18 вересня у м. Тбілісі у рамках ініціативи "Східне партнерство" було підписано меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським Союзом і Радою Європи у рамках імплементації проекту Comus. Про це заступник міністра повідомив сьогодні на брифінгу у Будинку Уряду, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"В основі меморандуму покладений документ, політична нота, підготовлений за результатами напрацювань відповідною міжвідомчою робочою групою під головуванням Міністерства культури із залученням Міністерства закордонних справ, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Основними цілями меморандуму є посилення значення культурної спадщини для соціально-економічного розвитку міста, соціальної згуртованості, демократичних процесів за часів кризи, обов'язки, повноваження і відповідальність місцевих органів влади в умовах процесу децентралізації в Україні, поширення досвіду пілотного міста серед інших українських міст, переважно у східній і південній частині України, посилення східноєвропейського регіонального партнерства", - сказав Андрій Вітренко.

За його словами, проект Comus реалізується в Україні з 1 січня 2015 року і триватиме до червня 2017 року. Пілотними містами відповідно до поданих заявок шляхом електронного голосування стали два міста:Жовква і Луцьк. Крім того, Україні запропоновано визначити ще одне пілотне місто, у зв'язку з тим, що Азербайджан вийшов з проекту Comus.

"Найближчим часом буде розпочато роботу з відбору цього міста і включення його до проекту", - зауважив заступник Міністра.

Андрій Вітренко наголосив, що кінцевою метою проекту Comus є два основоположні документи, важливі для розвитку малих та середніх міст. Перший - визначає середню і довгострокову динаміку реабілітації об'єктів спадщини, другий - це проект реабілітації самих об'єктів спадщини, які містять опис практичних заходів щодо цільових об'єктів.

Найголовніше в реалізації проекту Comus, як відзначив заступник Міністра, є те, що в першу чергу відкриваються можливості залучення досвіду європейських партнерів з використання культурної спадщини як вагомого інструменту соціоекономічного розвитку, адже надзвичайно важливим є формування стратегії плану розвитку малих та середніх міст.

"Підписання меморандуму про співпрацю між Україною і Європейським Союзом та Радою Європи - це черговий поступ української культури в європейський культурний простір", - акцентував Андрій Вітренко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністерство культури України буде проводити заходи по 25 напрямками в ході імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.