ua en ru

Підконтрольні Курченко компанії завдали шкоди державі в нафтогазовій і банківській сферах на 4 млрд грн, - СБУ

Підконтрольні Сергієві Курченко компанії завдали шкоди Україні в нафтогазовій і банківській сферах на 4 млрд грн.

Підконтрольні Сергієві Курченко компанії завдали шкоди Україні в нафтогазовій і банківській сферах на 4 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Служби безпеки України.

"На сьогодні за матеріалами щодо протиправної діяльності Голови наглядової ради фінансово-промислової групи "СЄПЕК" розпочато низку кримінальних проваджень. У ході досудового слідства встановлено, що Сергій Курченко створив та безпосередньо здійснював керівництво злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі у нафтогазовій та банківський сферах на загальну суму близько 4 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, створеною із числа співробітників СБУ та Генеральної прокуратури України оперативно-слідчою групою розслідується продаж афільованими з Курченком компаніями державним підприємствам ПАТ "Укртрансгаз" та ПАТ "ДАТ "Чорноморнафтогаз" обладнання за завищеною вартістю, що завдало збитків державі на понад 173 млн грн.
Крім того, розслідується проведення спеціальних аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення та реалізація його через підконтрольні Курченку комерційні структури, що завдало шкоди ПАТ "Укргазвидобування" на суму понад 100 млн грн, а також завдання збитків у сумі понад 450 млн грн ПАТ "НАК "Нафтогаз України" шляхом укладання фіктивних угод з ТОВ "Газ Україна 2020" на постачання нафтопродуктів;

СБУ та ГПУ розслідують також есанкціоноване (безлімітне) споживання природного газу з боку ТОВ "Українська нафтогазова компанія", що завдало шкоди ПАТ "НАК "Нафтогаз України" на суму понад 400 млн грн.
Крім того, розслідуються: доведення до банкрутства ПАТ "Брокбізнесбанк" шляхом шахрайства з кредитними ресурсами та розкрадання кредиту рефінансування, наданого Національним банком України на загальну суму понад 2 млрд грн; і розкрадання кредиту рефінансування у сумі 800 млн грн, наданого Національним банком України ПАТ "Реал Банк" шляхом виведення коштів через механізм кредитування фіктивних юридичних осіб.