ua en ru

Підкомітет Європарламенту обговорив ситуацію в Азовському морі

Підкомітет Європарламенту обговорив ситуацію в Азовському морі Фото: український прикордонник (facebook.com/Валерія Карпиленко)

22 жовтня на пленарному засіданні Європейського парламенту обговорять ситуацію, що складається в Азовському морі

Підкомітет Європейського парламенту з питань безпеки та оборони обговорив ситуацію в Азовському морі. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на DW.

Як наголошується, 22 жовтня на пленарному засіданні Європарламент планує обговорити ситуацію, що складається в Азовському морі.

Повідомляється, що 11 жовтня підкомітет запросив чиновників зовнішньополітичної служби Європейського союзу, НАТО і представників адміністрації президента України, щоб розпитати їх про становище в Азовському морі і з'ясувати, як можна розрядити конфлікт, який так виник.

За даними, наведеними заступник глави адміністрації президента України Костянтином Єлісєєвим, РФ перевірила вже більше 200 судів, більшість з них - під прапорами країн ЄС.

У свою чергу представник Європейської зовнішньополітичної служби Люк Девінь додав, що під прапорами країн ЄС були близько 120 суден. За його словами, часті перевірки значно збільшили ціну перевезення вантажів.

"Це проблема не тільки для українських судів та української економіки, але також і для кораблів ЄС", - зазначив Девінь.

Єлісєєв також повідомив, що через російські перевірки вантажопотік портів Маріуполя і Бердянська скоротився на 43%. Ряд євродепутатів, серед них голова підкомітету з безпеки і оборони Анна Фотіга, висловили стурбованість тим, що це може погіршити економічне положення на азовському узбережжі Донбасу.

Глава відділу по Росії і Україні в штаб-квартирі НАТО Радослава Стефанова, заявила, що альянс розглядає погіршилася ситуацію з безпекою в Азовському морі в контексті положення в Чорному морі і у всьому регіоні.

Нагадаємо, раніше в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України заявили, що розгортання Росією ракетних комплексів С-400 "Тріумф" в окупованому Криму - загроза не тільки для України, але і для всього Чорноморського регіону.

Додамо, що 6 вересня Рада національної безпеки і оборони України затвердила заходи для захисту націнтересів в акваторіях Азовського і Чорного морів.

В НАТО стурбовані дестабілізуючої діяльністю РФ в Азовському морі і повністю підтримують позицію України в цій ситуації.