ua en ru

Підготовка опалювального сезону повинна початися з реформи ПДВ-рахунків для енергетиків, - експерт

Україна може провалити підготовку до опалювального сезону, якщо вже сьогодні не почне контрактувати обсяги імпортного вугілля, не перегляне тарифну політику для генеруючих компаній, а також не змінить підходів до сплати ПДВ енергопостачальними підприємствами. Про це заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

За його словами, на сьогоднішній день залишків вугілля на складах теплових електростанцій на територіях, підконтрольних Україні, навряд чи вистачить для роботи протягом 1 місяця. Тому вже сьогодні необхідно починати шукати шляхи поставок додаткового вугілля - як з-за кордону, так і з території проведення антитерористичної операції. Крім того, важливим є перегляд тарифів для генеруючих компаній.

Експерт також зазначив, що в сформованих умовах додатковий дефіцит коштів може з'явитися через кризу неплатежів всередині системи.

"З 1 липня запрацювала нова система автоматичного обліку ПДВ. Гроші, які приходять в обленерго, які ми з вами платимо постачальникам, повинні авансуватися в бюджет кожні 10 днів у вигляді ПДВ на спеціальних рахунках. При цьому генерація платить ПДВ раз на місяць. Тобто пішов розсинхрон. Ми можемо отримати реальну проблему - криза платежів усередині системи, між постачальниками та генеруючими компаніями. Причому обсяг неплатежів може досягати 2 млрд грн. В ціні вугілля це практично 1 млн т вугілля. Це те, що недоотримає генерація, що згодом недоотримають шахтарі. Причому мова йде про шахтарів у Львівсько-волинському вугільному басейні, це не підприємства, які працюють у зоні АТО", - зазначив Землянський.

За його словами, проблему можна вирішити адміністративними заходами, при цьому, не втручаючись власне в суть автоматичного управління ПДВ-рахунками.

"Державна фіскальна служба не заперечує з цього приводу. Вони готові, щоб енергетики платили ПДВ або подекадно, або помісячно. Відповідну ініціативу може внести яких Міненерговугілля, або Верховна рада, на розгляді якої знаходиться законопроект 2173а", - вважає експерт.

Нагадаємо, згідно із законопроектом 2173а про внесення змін до Податкового кодексу, передбачається перехід енергопостачальних компаній на помісячні податкові ПДВ-платежі - так само, як сьогодні працюють енергогенеруючі компанії. Це дозволить всьому ланцюжку - від генерації - до дистрибуції - синхронізуватися і уникнути неплатежів і касових розривів.

"Якщо уряд не проявить політичну волю, підготовка до опалювального сезону буде зірвана. Якщо всі ці заходи не будуть вжиті, мінімум, що нас може очікувати - це віялові відключення", - резюмував Землянський.