ua en ru

Під загрозою дефолту в найближчі три роки можуть виявитися до половини ризикових операцій private equity, - Мoody's

Європейська боргова криза може дорого обійтися фондам прямих інвестицій. Через рецесію, проблеми банківського сектора і неспокійні фінансові ринки під загрозою дефолту в найближчі три роки можуть виявитися від чверті до половини ризикових операцій private equity, в які залучені кредити на загальну суму 133 млрд євро, прогнозує рейтингове агентство Мoody's.

У своїй доповіді Мoody's проаналізувало 254 операції, здійснені фондами, яким не присвоєно кредитні рейтинги. Агентство відзначає, що більше половини від загального обсягу високоризикового боргу в 133 млрд євро припадає лише на 36 фондів. А пік проблем з рефінансуванням кредитів, швидше за все, доведеться на 2014-2015 рр.

"Ризики, пов'язані з рефінансуванням в 2014-2015 рр., великі і вселяють занепокоєння, враховуючи, що ми очікуємо тривалий період макроекономічної слабкості. Це накластися на середнє в цілому кредитну якість в цьому сегменті", - зазначив у звіті аналітик Мoody's Четан Моді.

Базовий прогноз агентства - дефолту за борговими зобов'язаннями, залученими для купівлі компаній, загрожує як мінімум чверть від загального числа угод. Однак якщо європейська боргова криза надовго закриє ринок високоризикових облігацій і кредитів, за допомогою яких фонди прямих інвестицій залучають фінансування, то частка ризикових операцій може збільшитися до половини від загальної їх кількості, попередило Мoody's рейтингів.

З точки зору географічної концентрації ризиків лідирує Великобританія, на яку припадає 54 млрд євро ризикових боргів private equity. Крім того, під загрозою дефолту можуть виявитися також багато угод фондів прямих інвестицій у Франції та Німеччині.

Експерти вважають, що похмурі прогнози Мoody's частково пояснюють надмірну активність фондів прямих інвестицій перед борговою кризою. "По-перше, мультиплікатори, за яким фонди прямих інвестицій купували європейські компанії, були дуже великими. По-друге, вони потім занадто сильно перевантажили їх боргами. Зараз ми починаємо бачити наслідки", - цитує Bloomberg юриста Hogan Lovells International Ніла Макдональда.

Втім, фонди прямих інвестицій намагаються не довести справу до дефолту за раніше взятими кредитами на купівлю компаній. В умовах дефіциту фінансування для них у Європі вони шукають джерела коштів за океаном. З початку року європейські компанії залучили 14,4 млрд євро на американському ринку кредитів для компаній з неінвестиційними рейтингами і високим борговим навантаженням. Торік аналогічний показник склав лише 6,7 млрд євро, свідчать дані S&P Capital IQ LCD.