ua en ru

Майже половина обвинувачених у справі Arctic Sunrise буде випущена під заставу

Майже половина обвинувачених у справі Arctic Sunrise буде випущена під заставу, повідомляє радіо "Ехо Москви".

Постанову про звільнення під заставу за останні два дні винесли Приморський і Калінінський районний суди. Лише одного активіста Greenpeace залишили під арештом.

Одним з перших в Приморському районному суді стартувало справа електрика судна Arctic Sunrise новозеландця Девіда Хауссманна. Він заявив, що звинувачення, які висунуті йому, з таким же успіхом можна пред'явити, наприклад, чайці, яка приземлилася на борт судна або картоплині зі складу. Самого електрика, як втім, і інших фігурантів заводили до зали в наручниках.
Суддя погодилася з клопотанням захисту - з тим, щоб звільнити електрика під заставу в 2 млн рублів.

Сьогодні стартувало розгляд справи і уродженки Фінляндії Сині Саарела. Вона одна з двох кому вдалося закріпитися під час акції Greenpeace на нафтовій платформі за допомогою троса. На неї направили воду з брандспойтів і пізніше затримали. Адвокат активістки Людмила Васильєва заявила, що в наявності неефективне розслідування справи. "Ми вважаємо, що доказів провини у слідства немає, тому що саме поняття хуліганства передбачає грубе порушення громадського порядку - де він порушився і ким, ми як юристи не розуміємо", - сказала вона. Саарела вирішено також випустити під заставу в 2 млн рублів.

У свою чергу слідчі говорили, що їх вимоги обґрунтовані та є всі докази провини.

Всього за дві доби прийнято рішення про заставу по 12-ти обвинуваченим. Це уродженці Росії, Аргентини, Бразилії, Франції, Італії та інших країн. За ґратами поки залишається 18 осіб, серед яких громадянин України Руслан Якушев, який працював коком на кораблі.

Поки єдиним обвинуваченим, кому продовжили арешт на 3 місяці, був радист з Австралії Колін Рассел.

Тим не менш, обвинувачені раніше знаходяться в СІЗО. Їх захисники не знають, куди пересилати гроші. Поки неясно, коли правоохоронці вирішать питання з банківськими рахунками.