ua en ru

Чому ростуть ціни на нерухомість в Україні?

На тлі тривалої стагнації галузі, житло та інші об'єкти від будівельників в Україні продовжують дорожчати.При загальному зниженні промислового виробництва в країні на 5,8% у січні-липні (включно) 2014 року, зниження індексу будівельної продукції за той же період, за даними Держстату досягла 12,4%.

На тлі тривалої стагнації галузі, житло та інші об'єкти від будівельників в Україні продовжують дорожчати.
При загальному зниженні промислового виробництва в країні на 5,8% у січні-липні (включно) 2014 року, зниження індексу будівельної продукції за той же період, за даними Держстату досягла 12,4%.

Обсяг будівельних робіт за сім місяців поточного року склав 25 млрд. 600 млн. гривень. При цьому, як вже зазначав портал Financenews24.org збитки підприємств галузі продовжували збільшуватися - до 1 млрд. 889,8 млн. грн., що майже в п'ять(!) разів більше аналогічного показника січня-липня 2013 року.

Частка офіційно збиткових (навіть у доналоговом обчисленні) підприємств будівельного бізнесу в Україні зросла до 48,6% (+0,4% в порівнянні з минулим роком).

У сформованих умовах інтерес інвесторів до цієї галузі продовжував знижуватися, що і знайшло своє відображення в істотному (до +0,2%) уповільнення темпів приросту інвестицій.

Між тим, індекси цін на будівельно-монтажні роботи в Україні з початку року активно росли, що було викликано як збільшенням цін на основні будівельні матеріали, так і на енергоносії (передусім, на паливо).
У результаті, індекс цін по галузі в цілому з січня по початок серпня 2014 року зріс на 6,6%. При цьому будівництво житлових споруд подорожчало порівняно небагато (+4,0%), натомість нежитлові об'єкти зросли в ціні від виробників на 7,4%.
Ще більше збільшився індекс цін інженерних споруд - на 10,8%. Самим же дорогим сегментом тут опинилися об'єкти транспортної інфраструктури (+10,3%), а також комплексні промислові споруди (+8,7%).
Що ж стосується таких важливих об'єктів, як різного роду трубопроводів, ліній електропередач та інших енергетичних комунікацій, то індекс цін на них піднявся на 5,6%.

На спостережуваному тлі зниження виробництва в галузі при поступальному і неухильному підвищенні цін на її продукцію, головна інтрига зараз зав'язується навколо відповіді на питання: хто і на чиї інвестиції буде відновлювати Донбас після можливого закінчення (або хоча б тимчасового припинення) воєнних дій у регіоні.
Обсяг коштів, які при цьому належить освоїти, вельми вражає. Так, за уточненими прогнозами українського Кабміну, він оцінюється вже в 8 млрд. дол.

Таким чином, стабілізація конфлікту на південному сході України може стати своєрідним каталізатором для пожвавлення будівельного бізнесу країни - або ж призвести до нового конфлікту, тепер уже між потужними (в першу чергу - іноземними) інвесторами, які будуть прагнути контролювати відновлення Донбасу.

Джерело: SV Development

Чому ростуть ціни на нерухомість в Україні?