ua en ru

Побузький феронікелевий комбінат прогнозує зниження обсягів виробництва в 2015 р

Входження Побузького феронікелевого комбінату до складу міжнародної інвестиційної групи Solway у 2003 р. дало підприємству стабільне зростання виробничих показників. Підприємство працювало навіть в кризові для країни 2008-2009 рр. Тим не менш, нова криза, що вразила українську економіку у 2014 р., торкнулася Побузького феронікелевого комбінату більше ніж в інші періоди.

Раптові відключення електроенергії вже позначилися на роботі підприємства. У вересні ситуація з обмеженнями по потужності, встановленими ДП "Укренерго", не дала комбінату вибрати заявлену в рамках Меморандуму (про взаєморозуміння між КМУ та підприємствами ГМК щодо економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію) квоту по енергопостачанню, що призвело до підвищення вартості електроенергії для ПФК на 28%. Дані обмеження не були передбачені умовами чинного Меморандуму і негативно вплинули на можливість стабільного виробництва феронікелю.

Ці фактори, плюс різкі обмеження обсягів постачань електроенергії, через аварію на Запорізькій АЕС, призвели до зниження обсягів виробництва та негативною економіці підприємства.

Під питанням опинився наявний план інвестицій в оптимізаційні та енергозберігаючі проекти. Тепер він залежить не тільки від стану ринку, політичної і економічної ситуації в країні, але і від домовленостей про продовження Меморандуму. У разі, якщо вартість електроенергії та обсяг її споживання для ПФК залишаться на рівні грудня 2014 р., комбінат планує скоротити завантаження виробництва приблизно на третину. При такому сценарії постраждає і оптовий ринок електроенергії - обсяг коштів, що надходять від ПФК скоротиться на 13% порівняно з аналогічним періодом за 2014 р., навіть незважаючи на збільшення ціни.

Вартість інвестицій у розвиток енергозберігаючих технологій Побузького феронікелевого комбінату за 2013-2014 р. склала понад 15 млн дол. Ці інвестиції були здійснені з урахуванням очікуваного збереження справедливих цін на електроенергію.