ua en ru

Подолати корупцію можна тільки шляхом повного перезапуску системи, - Рабінович

Подолати корупцію можна тільки шляхом повного перезапуску системи, - Рабінович Фото: Вадим Рабінович (прес-служба Вадима Рабіновича)

За словами Рабіновича, правоохоронні органи в Україні залежать від партій

Побороти корупцію в Україні можна лише повністю перезапустивши систему, тому що переможці будь-яких виборів в Україні автоматично отримують все "важелі для розкрадання державного бюджету". Про це в ефірі програми "Хто кому Рабінович" на телеканалі "112 Україна" заявив народний депутат, голова парламентського підкомітету з прав людини і лідер партії "За життя" Вадим Рабінович.

"Більшість українців думає, що в Європі або США зовсім немає корупції. Це помилка! Важливо те, як збудовані захисні механізми. Наша біда полягає в тому, що і судова влада, і правоохоронні органи залежать від партій. Очевидно, що силовики не притягнуть лідера парламентської партії до кримінальної відповідальності тільки тому, що партійні боси беруть участь у призначенні міністра внутрішніх справ. Вся наша Конституція написана таким чином, що той, хто приходить до влади, отримує всі важелі для розграбування України. І це парадокс, який треба міняти!", – підкреслив парламентарій.

Політик вважає, що опозиція повинна контролювати силові структури, щоб влада не змогла розкрадати країну".

"Всім відомо, що сьогодні представники правоохоронних органів люблять заводити антикорупційні справи, щоб їх же закривати за гроші. Для того, щоб провладні політики не мали можливості "сидіти на потоках", потрібно, щоб опозиція завжди контролювала силовий блок. Таким чином, у влади не буде спокуси красти, тому що буде страх понести покарання. У нас же завжди виходить, що влада підпорядкований і економічний, і силовий блоки. Виходить, що миші стежать за сиром. Це неправильно, особливо якщо врахувати, що наша влада претендує на те, щоб її називали демократичної. Наприклад, при "тирана-Януковичі" опозиція очолювала тринадцять парламентських комітетів, при нинішньому ж "демократичному режимі" – ні одного!", - вважає Рабінович.

Ще одним засобом боротьби з корупцією, він вважає введення заборони на роботу держави з будь-якого роду офшорними компаніями.

"Ми давно пропонуємо заборонити держструктурам працювати з офшорними компаніями. Неприпустимо, що левова частка держзакупівель і тендерів проходить через фірми, зареєстровані в офшорних зонах. Я вже подав в Раду законопроект, що забороняє роботу держорганів з офшорами. У боротьбі з корупцією важливо одне: наявність бажання її викорінити", – констатував Рабінович.