ua en ru

За результатами п'ятого раунду переговорів між Україною та ЄС щодо угоди про спільний авіаційний простір учасники переговорів склали протокол.

За результатами п'ятого раунду переговорів між Україною та Європейським союзом (ЄС) щодо угоди про спільний авіаційний простір учасники переговорів склали протокол, підписаний головами делегацій України та ЄС. Про це повідомляє прес-служба Міністерства транспорту та зв'язку.

Протягом цієї зустрічі було досягнуто значного прогресу в опрацюванні тексту угоди, узгоджено низку важливих статей, зокрема таких як "Визначення", "Застосування", а також визначено принципи формування додатка "Перехідні положення".

Одним з ключових питань під час переговорів стало обговорення критеріїв і базових завдань перехідних періодів. Зокрема, сторони погодилися скоротити кількість перехідних періодів з трьох до двох, кожен з яких передбачатиме свої принципи поступової лібералізації доступу до ринку авіаперевезень. Делегація ЄС погодилася із запропонованою Україною структурою додатка до угоди.

Українська делегація засвідчила свою готовність розпочати поетапне відкриття ринку, за умови вирішення питання визнання українських сертифікатів Європейським агентством з безпеки польотів (EASA) до кінця першого перехідного періоду.

Предметом наступного раунду переговорів має стати остаточне вирішення питання щодо взаємного визнання сертифікатів та дозволів. Залежно від цього будуть встановлені терміни поступової лібералізації взаємного доступу до ринку авіаперевезень, наземного обслуговування в аеропортах, ціноутворення та маркетингових домовленостей між авіаперевізниками з метою об'єднання авіаційних ринків ЄС та України у Спільний авіаційний простір.

Наступний раунд переговорів планується провести наприкінці травня - на початку червня цього року в Брюсселі.