ua en ru

Станом на 1 вересня Україна імпортувала 1 млрд куб. газу з Європи, - Ставицький

Станом на 1 вересня 2013 р. Україна імпортувала 1 млрд куб. газу з Європи. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

Станом на 1 вересня 2013 р. Україна імпортувала 1 млрд куб. газу з Європи. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ми активно опрацьовуємо питання реверсних поставок природного газу за допомогою існуючих транспортних потужностей. Зокрема, вже реалізовано кілька окремих контрактів з постачань природного газу в нашу країну. А саме на 1 вересня 2013 р. в цілому поставлено вже близько 1 млрд куб м природного газу від компанії RWE і FGSZ (Угорщина)", - сказав Ставицький.

Як раніше повідомляв Ставицький, Україна має намір в 2014 р. знизити свою енергозалежність від інших країн до 30% і збільшити обсяги імпорту європейського газу.

На питання про те, скільки Україна планує імпортувати газу з Європи в 2013 р., 2014 р. і чи планується збільшення цих поставок, Ставицький зазначив: "... Приблизно від 2 до 2,5 млрд куб. М газу до нас зайде. .. з Європи. За планами на 2014 р., однозначно ми будемо тільки нарощувати і збільшувати (ці обсяги).

В 2013 р. Україна планує імпортувати з Європи 2-2,5 млрд куб. м газу. А на думку прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в найближчі 5-10 років Україна збільшить видобуток газу до 30 млрд куб. м на рік, що покриє всі власні потреби. Також глава Кабміну заявляв, що Україна в найближчі роки планує повністю забезпечити себе власним газом.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу у Європі, Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря. Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановано проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів - газу, нафти, вугілля. У цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.