ua en ru

За остаточними даними, ВВП США в III кварталі 2011 р. збільшився на 1,8%

За остаточними даними, ВВП США в III кварталі 2011 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 1,8% в перерахунку на річні темпи (annual rate), повідомило сьогодні Міністерство торгівлі (Мінторг) США. Аналітики чекали, що ВВП США в III кварталі 2011 р. зросте на 2,0%.
Це третя оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу при Міністерстві торгівлі США. Оцінка послідовно знижувалася у міру перегляду даних з початкових 2,5% зростання до 2,0% (уточнені дані) і тепер до 1,8%. Проте в III кварталі 2011 р. американська економіка все одно зростала швидше, ніж у попередній чверті, коли зростання ВВП склало 1,3%.
Споживчі витрати, які вважаються "мотором" економіки США, збільшилися в III кварталі ц.р. на 1,7% (попередня оцінка свідчила про зростання на 2,3%). У II кварталі ц.р. цей показник виріс на 0,7%.
Обсяг експорту зі США в липні-вересні 2011 р., за остаточними даними, виріс на 4,7% - краще попередньої оцінки (+4,3%). Однак і імпорт зростав швидше, ніж повідомлялося раніше, - 1,2% проти 0,5%. У підсумку зовнішня торгівля забезпечила 0,43 процентного пункту від показника зростання ВВП у 1,8%.
В той же час фактор зміни товарно-матеріальних запасів (запаси бізнесу скоротилися на 2 млрд дол.) "забрав" 1,35 процентного пункту від показника зростання ВВП, тобто економіка без урахування зміни запасів (так звані кінцеві продажу в економіці) виросла на 3,2% у порівнянні зі зростанням на 1,6% у попередньому кварталі.