ua en ru

За неофіційними даними, розслідування навколо Уолл-Стріт охоплює вже 9 банків.

Власті США підсилюють тиск на найбільші світові банківські корпорації, які брали активну участь в створенні і просуванні "токсичних" фінансових продуктів перед настанням кризи, повідомляє РБК. За даними американських ділових ЗМІ, "під приціл" державних прокурорів потрапили 9 банків, серед яких 5 американських і 4 європейських кредитних організацій. Йдеться про два паралельні розслідування на регіональному і федеральному рівнях, одне з яких пов'язане з передкризовими взаєминами банків і рейтингових агентств, а інше - з торгівлею похідними іпотечними паперами, передає CNN.

Як повідомляють американські ЗМІ, федеральні прокурори спільно з біржовими регуляторами почали попереднє розслідування щодо ролі банків J.P.Morgan Chase, Citigroup, Deutsche Bank і UBS в "тіньових" операціях по секьюритизації іпотечних кредитів і продажу похідних паперів інвесторам. За неофіційними даними, слідчі підозрюють ці банки у введенні інвесторів в оману щодо ризиків, закладених в облігаціях CDO, які фінансові корпорації виводили на ринок. Розслідування знаходиться на стадії збору потенційних доказів, ніяких звинувачень на адресу банків не висунуто.

Крім того, Генеральна прокуратура штату Нью-Йорк, за непідтвердженими даними, проводить розслідування відносно 8 банків, серед яких все ті ж Citigroup, UBS і Deutsche Bank, а також французький Credit Agricole, швейцарський Credit Suisse і американські Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch - останній нині входить до складу Bank of America Corp. Повідомляється, що офіс прокурора Нью-Йорка Ендрю Куомо напередодні вислав керівництву банків повідомлення про розпочате розслідування. Банки підозрюються в тому, що надавали рейтинговим агентствам недостовірну інформацію, що впливала на рейтинги іпотечних дерівативів.

Крім того, в прокуратурі Нью-Йорка мають намір встановити ступінь участі в можливих порушеннях самих аналітиків рейтингових агентств, що проводили оцінку іпотечних активів, упакованих в CDO. На думку слідчих органів, деякі із співробітників рейтингових агентств могли навмисно присуджувати операціям завищений рейтинг.