ua en ru

За неофіційними даними, перед затриманням Каддафі намагалася вивезти з Лівії група південноамериканських найманців

В останній момент Муамара Каддафі намагалася вивезти з Лівії група південноафриканських найманців, передає радіо "Маяк" з посиланням на місцеві ЗМІ.
Повідомляється, що контракт на його доставку з лівійського Сірта в сусідній Нігер було укладено з групою з 19-ти південноафриканців. Вони сформували колону джипів для перевезення Каддафі. Однак операція провалилася.
Авіація НАТО відкрила вогонь і зупинила конвой. Каддафі з охоронцями спробував сховатися в дренажній трубі, але його знайшли і перед стратою жорстоко катували. Імовірно, загинув і один з громадян ПАР.
Решті його співвітчизникам дали спокійно сховатися: лівійські солдати наказали, щоб ніхто не стріляв по іноземцям. Офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

Зазначимо, смерть Каддафі продовжує викликати питання. За одними відеозаписами, що потрапили в ЗМІ, можна зробити висновок, що мертвого полковника тягнуть волоком по вулицях. На інших роликах видно, що закривавленого і ще живого Каддафі піддають образам і знущанням і кладуть на капот автомобіля.

США вимагають від лівійської влади представити вичерпний звіт про справжні обставини загибелі полковника. Вашингтон вважає, що розслідування має бути проведено "у відкритій і прозорій манері". Такої ж думки дотримуються ООН, "Міжнародна амністія", глава російського МЗС Сергій Лавров, а також родичі Каддафі.

"Є два відео - на одному він живий, а на іншому - мертвий, а щодо того, що відбувалося між цими двома зйомками на мобільний телефон, існує чотири або п'ять різних версій. Це викликає дуже серйозну заклопотаність", - заявив представник верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл.

У свою чергу, виконуючий обов'язки прем'єр-міністра Лівії Махмуд Джибріль заявив, що шкодує про те, що Каддафі не дожив до суду. "Особисто я хотів би, щоб він залишився в живих. Я хотів би дізнатися, чому він вчинив так з лівійським народом. Я хотів би виступити обвинувачем на процесі над ним".

Керівництво НАТО також заявило, що не знало про те, що в колоні машин, яка піддалася бомбардуванню, перебував Каддафі. "Ці машини виїхали з Сирта на великій швидкості і намагалися розчистити собі шлях. Вони везли багато зброї і боєприпасів, що становило серйозну загрозу для місцевих жителів", - йдеться в заяві НАТО.