ua en ru

За неофіційними даними, EdF і KEPCO подали заявки на будівництво Вісагінської АЕС у Литві

За неофіційними даними, французька EdF і південнокорейська KEPCO подали заявки на будівництво Вісагінської АЕС у Литві, яка прагне знизити рівень енергетичної залежності від Росії. Про це повідомили місцеві ділові ЗМІ, пославшись на неофіційні джерела. Згідно наявною інформацією, в списках претендентів на будівництво АЕС залишилися лише два кандидати (станом на початок 2010 р. Їх було п'ятеро), а саме EdF і KEPCO, передає РБК.
"Ми не коментуємо подібного роду інформацію, проте офіційні відомості щодо тендеру з'являться на початку грудня ц.р.", - заявив віце-міністр енергетики Литви Ромас Швядас у відповідь на публікацію в ЗМІ, передає Reuters. Відзначимо, що термін подачі пропозицій зацікавленими сторонами щодо проекту будівництва АЕС закінчився минулого тижня.
Тепер Литва повинна визначитися зі стратегічним інвестором за даним проектом, вартість якого складе від 3 млрд до 5 млрд євро. За деякими даними, ним може стати південнокорейська KEPCO, консорціум за участю якої в попередньому році виграв 40-мільйонний контракт на будівництво та експлуатацію чотирьох реакторів в ОАЕ. Очікується, що Вісагінську АЕС замінить попередній реактор (Інгалінської АЕС), зведений ще в радянські часи і закритий в кінці 2009 р., що поставило Литву в залежність від постачань російського газу і перетворило країну в енергодефіцитний регіон.