ua en ru

За неофіційними даними, Африканський союз готовий визнати лівійських повстанців

Африканський союз (АС) готовий вже сьогодні визнати опозиційну Національну перехідну раду (НПР) Лівії як єдиний легітимний орган влади в країні, передає Reuters з посиланням на високопоставленого представника уряду ПАР. При цьому, за словами джерела, союз виступає за включення в новий уряд представників Джамахирії.
"Висока вірогідність, що Африканський союз визнає легітимність НПР Лівії, проте наполягатиме на включення до складу тимчасового уряду представників режиму Муаммара Каддафі", - відзначив співбесідник агентства.
Сьогодні в Аддіс-Абебі (Ефіопія) проходить засідання Ради миру і безпеки Африканського союзу з питання ситуації в Лівії. Відзначимо, що раніше запропонована союзом "дорожня карта" з врегулювання внутрішньолівійського конфлікту не знайшла якого-небудь виразного відгуку з боку західної дипломатії, що викликало негативну реакцію урядів багатьох країн "чорного континенту".
Раніше сьогодні прем'єр-міністр НПР Махмуд Джібріль закликав розблоковувати активи Джамахирії в іноземних державах і спрямувати їх опозиції як фінансову допомогу. Інакше, відзначив він, "легітимність" ради, визнаної більше 40 країнами, може опинитися під загрозою. Він також звернувся до Африканського союзу з проханням визнати ПНР Лівії, щоб полегшити розмороження активів режиму Каддафі.
Напередодні Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй (ООН) схвалила ініціативу розморозити 1,5 млрд дол. з активів Джамахирії, незважаючи на те, що вдень раніше Південно-Африканська Республіка (ПАР) заблокувала документ, пояснивши свою позицію тим, що НПР не визнаний низкою африканських країн як єдиний легітимний орган влади в Лівії. Як очікується, кошти будуть спрямовані на фінансування відновних робіт в Лівії і на гуманітарні потреби.
Африканський союз - міжнародна міжурядова організація, яка об'єднує 54 держави Африки. Найвищий орган Африканського союзу - Асамблея (складається з голів держав і уряду або їхніх акредитованих представників). Зустрічі Асамблеї у вигляді звичайного засідання проводяться не менше одного разу на рік.
У лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола суспільство на супротивників і прихильників лідера Лівійської революції Муаммара Каддафі. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.