ua en ru

Щонайменше 10 працівників АЕС "Фукусіма" отримали дози опромінювання, що перевищують норму в 2,5 разу

Щонайменше 10 співробітників сумнозвісної японської АЕС "Фукусіма-1" отримали дози радіації, що перевищують безпечний рівень опромінювання в 2,5 разу.

Щонайменше 10 співробітників сумнозвісної японської АЕС "Фукусіма-1" отримали дози радіації, що перевищують безпечний рівень опромінювання в 2,5 разу. Про це інформує японський телеканал NHK.

Як повідомили представники оператора станції, японської компанії TEPCO, рівень радіації в 2,5 разу перевищив безпечний ліміт і склав 10 беккерелів на квадратний сантиметр.

Яскраво виражені симптоми опромінювання у працівників не спостерігаються, проте зараз медики встановлюють, чи могла радіація вплинути на внутрішні органи.

Опромінювання співробітників станції було виявлене в ході перевірки, що проводиться після закінчення робочого дня. Підвищений рівень радіації був зафіксований переважно на головах і обличчях працівників. Це дає підстави вважати, що співробітники могли отримати дозу опромінювання, поки чекали автобуса, стоячи на зупинці напроти головного офісу заводу. На зупинці встановлено спеціальне устаткування, яке розпилює воду, щоб запобігти можливому тепловому удару у тих, хто чекає транспорту. Підвищений рівень радіації був зафіксований і в безпосередній близькості від зупинки.

Як відзначають фахівці TEPCO, у водні охолоджувачі вода поставляється з водоймища, розташованого в 10 км від станції. Ця ж вода використовується в санвузлах і для інших господарських потреб станції.

У зв'язку з подією використання цієї води припинене.

Вперше дані про перевищення норм змісту стронцію і тритію в грунтовій воді біля другого блоку станції були оприлюднені 19 червня 2013 р. TEPCO повідомила, що експерти зафіксували різке підвищення рівня змісту тритію (радіоактивного ізотопу водню) в грунтових водах поблизу станції, що підтвердило побоювання про можливе зараження моря біля берегів, куди просочуються грунтові води.