ua en ru

Погані звістки для кожного

Блокування офісу газети «Вести» і початок перевірки її рахунків сколихнули медійне співтовариство і в черговий раз позначили найглибший розкол думок. Хтось - категорично за перевірку видання, яке асоціюється з «Сім'єю» Януковича, що втекла, точніше - з екс-міністром доходів і зборів Олександром Клименком. Хтось - категорично проти.

Блокування офісу газети «Вести» і початок перевірки її рахунків сколихнули медійне співтовариство і в черговий раз позначили найглибший розкол думок. Хтось - категорично за перевірку видання, яке асоціюється з «Сім'єю» Януковича, що втекла, точніше - з екс-міністром доходів і зборів Олександром Клименком. Хтось - категорично проти.

Ключовий аргумент перших - нічого тут робити «ворожим голосам» з Ростова-Москви.

Ключовий аргумент другихй - це метод, яким влада користується в ручному режимі за всіх правителів, тому нова влада по суті нічим не відрізняється від старої.

Частково погоджуючись і з першими, і з другими, зверну увагу на істотний законодавчий нюанс. 13 березня цього року, вже після втечі Януковича, Верховна Рада заборонила податківцям перевіряти ЗМІ під час передвиборчої кампанії. 231 депутат підтримав цю ініціативу.

А зараз, порушуючи правил гри, як , нібито, мають бути однаковими для всіх, почалися репресії в дусі Азарова-Клименка проти неугодного медіа. Виходить, якщо не можна, але дуже хочеться, то - можна?

Це дуже поганий сигнал для всіх. Не тому що журналісти з холдингу «Вести» залишаться без своєчасно виданої зарплати. Хоча після такого навіть ті, хто були симпатиками Турчинова співтовариші, напевно переглянуть свою думку.

Це дуже поганий сигнал, тому що порушувати закон не можна. Здається, це була одна з причин, по якій збирався Євромайдан, чи не так? Закон - один для всіх. Якщо заборонено податковій перевіряти ЗМІ під час кампанії, то - заборонено. І крапка.

Інакше завтра почнуться вибіркові перевірки неугодних бізнесменів, громадських активістів, та просто неугодних тим, хто сьогодн , прикриваючись ілюзією владних повноважень, готовий творити те ж, що творили чиновники Януковича, Ющенка, Кучми і всіх-всіх- всіх «злочинних попередників».

У країні твориться, м'яко кажучи, казна що. Скоро люди отримають нові комунальні платіжки з новими барвистими цінами . Ціни ростуть, імпорт дорожчає. Владі ж накладати на це ще і старі репресивні методи - як мінімум, недалекоглядно, навіть прикриваючись благими цілями захисту національної безпеки. Адже ніхто ж і ніколи не прикривався негативними мотивами - тільки позитивними: наповненням бюджету, турботою про соціально незахищених та іншою демагогією.

Тому, переконаний, податкової слід негайно згорнути перевірку «Вестей» і відновити її відразу після закінчення виборів. Тим паче, що вибори можуть пройти і в один тур - так тут часу залишилося всього нічого.

І ще. Історія не терпить умовного способу. Але все одно: якби природою походження холдингу «Вести» перейнялися до прийняття закону про заборону на перевірки або почекали б з цим законом, то такого шуму навколо інциденту, який зараз підняли в сусідній Росії, не було б. Враховуючи, що цей інформаційний шум перекинеться і в західні ЗМІ - корпоративна солідарність таки існує - шкода репутації для всієї України очевидна.

Вам це не нагадує, зокрема, скасування мовного закону відразу після втечі «Сім'ї», що підняло на сході країни хвилю обурення і дало додаткову підставу для виникнення самопроголошених ДНР і ЛНР, не кажучи вже про анексію Криму? Мені - дуже нагадує.

Тому повторю стару істину: не такий страшний ворог біля воріт, як зрадник всередині обложеного міста. А якщо зрадницькі дії вчиняються дурнями, то майбутнє обложеного міста вельми сумне.

Антон Подлуцький, шеф-редактор інформаційного холдингу РБК-Україна