ua en ru

Платформа добового балансування недосконала і потребує доопрацювання, - "Миколаївгаз"

Платформа добового балансування недосконала і потребує доопрацювання, - "Миколаївгаз" Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

Вже не перший місяць компанія знаходиться в процесі освоєння та тестування платформи

Під час ознайомлення з роботою інформаційної платформи добового балансування газу, яку розробило АТ "Укртрансгаз", представниками ПАТ "Миколаївгаз" було помічено ряд недоліків та вразливих місць у системі. В компанії відмічають, що програмне забезпечення платформи потребує вдосконалення та доопрацювання. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Миколаївгаз".

Вже не перший місяць компанія знаходиться в процесі освоєння та тестування інформаційної платформи добового балансування "Укртрансгазу". Під час освоєння нової системи компанія стикнулась із рядом певних технічних проблем в її роботі.

За словами прес-служби, по-перше, платформа не має системи захисту інформації за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП), що робить її вразливою до маніпулювання обсягами газу. Таким чином реальна картина коректності та достовірності обліку спожитого газу може бути спотворена.

Крім того, відсутність належного рівня безпеки ставить під загрозу захист персональних даних споживачів України. Ще на початку тестування інформаційної платформи "Миколаївгазом" був виявлений такий недолік, як некоректне відображення даних. Іноді вони не відповідають фактичним значенням, а подекуди зовсім не відображаються. Не співпадає загальна кількість споживачів – деякі категорії відсутні, а інші, навпаки, дублюються.

Насторожує й те, що платформа добового балансування "Укртрансгазу" не має сертифікації за європейськими стандартами та державного експертного висновку про криптографічний захист.

"Працюючи з платформою, ми неодноразово направляли "Укртрангазу" листи з повідомленнями про помічені недоліки. Але функціонал і досі має ряд зауважень. Подеколи інформація відображається некоректно або неповністю, не зважаючи на те, що ми регулярно передаємо оператору ГТС бази даних споживачів. Так само і програмне забезпечення – зміни в ньому відбуваються раптово і без попереджень", - розповідає директор комерційний ПАТ "Миколаївгаз" Сергій Щербаков.

У ПАТ "Миколаївгаз" вважають, що на даному етапі платформи добового балансування газу не є життєздатною і потребує значного вдосконалення. Досвід компанії показує, що для налаштування та налагодження повноцінної роботи такої надскладної системи необхідно щонайменше пів року.