ua en ru

Платіжний баланс України у І кварталі 2013 р. виявився вищим за очікування, - Morgan Stanley

Платіжний баланс України у І кварталі 2013 р. виявився вищим за очікування, виходячи з тенденцій 2012 р. Про це заявив глава представництва Morgan Stanley в Україні Ігор Мітюков під час круглого столу "Які резерви має Україна для отримання фінансової стабільності та відновлення економічного зростання", повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

"Резерви поводяться краще, ніж прогнозувалося. Це в основному пов'язано з тим, що ринки запропонували Міністерству фінансів досить хороші умови і досить великий обсяг ресурсів для запозичень. Плюс до цього відбулося істотне поліпшення дефіциту поточного рахунку, який досі залишається дефіцитним. Але розміри цього дефіциту в І кварталі 2013 р. скоротилися на 14%. Дефіцит торгового балансу зменшився на 21%. Є певні тенденції, які дозволяють Мінфіну і НБУ відчувати себе досить впевнено", - зазначив Мітюков.

Так, дефіцит поточного рахунку в І кварталі 2013 р. скоротився на 14%, а дефіцит торгового балансу зменшився на 21%.

На думку фінансиста, Україні слід наполегливо поліпшувати стан торговельного балансу, хоча в цілому позитивні напрацювання в цьому напрямку є. Так, якщо в 2004 р. частка АПК в експорті України становила 11%, то в 2012 р. - 24%. Експерт відзначив і необхідність подальшого зниження споживання газу (порівняно з 2008 р., воно зменшилося на 23%, минулого року - на 7%).

Зі свого боку директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова повідомила, що за підсумками 4 місяців платіжний баланс буде зведений з профіцитом. При цьому представник НБУ звернула увагу на залежність української економіки від світової. За словами Щербакової, зниження попиту на міжнародних ринках на вітчизняний експорт спонукає вітчизняну економіку перебудовуватися. І процес такої адаптації досить непростий.

"Якщо брати в цілому платіжний баланс, то багато чого буде залежати від капітального рахунку та поведінки корпоративного сектора, банків, уряду на внутрішньому ринку. Якщо Мінфін буде в змозі обслужити і рефінансувати борги, ситуація буде збалансована. Крім того, стан готівкового ринку валюти говорить про те, що населення трохи переорієнтувалася в бік заощаджень у гривні", - додала Щербакова.

Читайте також: Профіцит платіжного балансу України в квітні виріс на 82,5%