ua en ru

Платіжна позиція України в I кв. ц.р. виглядала більш переконливою, ніж у I кв. 2010 р., - В.Литвицький

Платіжна позиція України в I кв. ц.р. виглядала більш переконливою, ніж у I кв. 2010 р. Про це РБК-Україна заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

За його словами, це відбулося за рахунок отримання ресурсів від міжнародних фінансових організацій і від розміщення євробондів, але, в дуже великій мірі, за рахунок економіки і за рахунок чистого притоку валюти.

«На 27 квітня, в результаті зміцнення зовнішньої платіжної позиції України ми купили більше валюти, ніж продали, - на 1,465 млрд дол. Позитивне сальдо, або наша прикупка валюти, крім надходжень від міжнародних організацій, склало 1,465 млрд дол. Це те, що збільшило наші чисті валютні резерви. У минулому році, за 1 квартал був відтік валюти, за моїми розрахунками 1,358 млрд дол. За квартал ми збільшили наші валютні резерви. Почали ми рік - 34,576 млрд дол., а зараз - 38 млрд дол. Резерви виросли на 3,424 млрд дол.», - зазначив В.Литвицький.

За його словами, кажучи про зміцнення платіжної позиції, необхідно згадати ризики 1 кварталу.

У 1 кварталі був чистий відтік валюти, дефіцит поточного рахунку - 793 млн дол. Але на 910 млн дол. був за 1 квартал притік іноземних (прямих портфельних) інвестицій. Це більше, ніж відтік по поточному рахунку. «Треба прагнути до того, щоб торговий баланс з часом вирівнювався, але поки немає підстав перебільшувати проблему, оскільки ми покриваємо, як будь-яка цивілізована країна, відтік валюти її притоком за рахунок інвестицій», - сказав В.Литвицький.

По-друге, чисті запозичення, чи позитивне сальдо фінансового рахунку, склало 1,901 млрд дол., підкреслив керівник групи радників. «Різниця між тим, що ми зайняли і тим, що ми віддали, становила 372 млн дол. Це кредитні облігації. Це означає, що бізнес мав доступ до ринків зовнішніх позик, щоб переоформити борги, або взяти нові позики. У минулому році, в цей час, домінувала позиція делівереджа: був перекритий, в якійсь мірі доступ до ринку і ми більше віддали, ніж зайняли-більш ніж на 1 млрд дол. У цьому році був більш ліберальним для наших бізнесменів і банків доступ до ринків позик»,-зазначив В.Литвицький.

По-третє, за його словами, чистий притік валюти за всіма операціями склав 1,108 млрд дол. У минулому році був відтік, тобто, дефіцит платіжного балансу - 0,6 млрд дол.

«Четвертий момент, це наші резерви. Резерви перевищують 38 млрд дол. Поки найбільший рівень резервів був 25 вересня 2008 року - 38, 159 млрд дол. Але я не виключаю, що в нас цей рівень може бути вищим. Що стосується річних показників, то найбільший рівень був у тому ж 2008 році - 32 млрд дол.», - сказав керівник групи радників глави НБУ. Все це, за його словами, говорить про те, що результати 1 кварталу поточного року виглядають більш ніж переконливо.