ua en ru

План іспанської влади з рекапіталізації банківського сектора неповноцінний, - Moody's

Дії влади Іспанії з підготовки національного банківського сектора до тяжких наслідків кризи на ринку нерухомості недостатні для повноцінного вирішення проблеми, вважають рейтингові агентства, аналітики та учасники ринку. Анонсовані Мадридом заходи щодо збільшення резервів банків щодо збитків від виданих кредитів зможуть лише трохи поліпшити ситуацію, і в результаті Іспанії все одно знадобиться допомога колег по ЄС.

Рейтингове агентство Moody's в понеділок попередило іспанську владу про неповноцінність плану з рекапіталізації національного банківського сектора. На думку експертів агентства, заходи щодо формування додаткових резервів у розмірі 30 млрд дол зможуть лише допомогти банкам пережити прийдешні збитки, однак не вирішать проблеми рецесії і кризи на ринку нерухомості. "Ми очікуємо, що збитки іспанських банків за виданими кредитами будуть рости, причому, це стосується, в тому числі іпотечних позик, споживчих кредитів і навіть позик малому і середньому бізнесу", - заявили старші аналітики Moody's Альберто Постіго і Тобіас Мерш.

Іспанські банки вже почали інформувати учасників ринку про обсяг додаткових коштів, що їм належить віднайти найближчим часом. Так, для відповідності новим вимогам монетарної влади націоналізований банк Bankia повинен буде сформувати резерви у розмірі 4,72 млрд євро. Для найбільших представників сектора ці суми виявилися трохи нижчими: Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria і Caixabank поповнять свої резерви на 2,7 млрд, 1,8 млрд і 2,1 млрд євро відповідно.

Примітно, що в дієздатність представленого плану не повірили і учасники ринку - в понеділок спред між прибутковістю десятирічних іспанських і німецьких бондів виріс до рекордного з моменту створення зони євро значення. За ризик інвестицій в іспанський держборг інвестори вимагають додаткові 4,78 п.п. прибутковості. Аналогічна ситуація і на первинному борговому ринку: в результаті вчорашнього аукціону 12 - і 18-місячних бондів вартість запозичень для Іспанії зросла з 2,623 до 2,985% і з 3,11 до 3,3% відповідно. При цьому вартість запозичень для Німеччини перебуває зараз на рекордно низькому рівні: німецькі довгострокові облігації торгуються з прибутковістю в 1,46%. Особливу заклопотаність інвесторів викликає намічений на четвер аукціон іспанських облігацій - представлені на ньому довгострокові папери можуть не знайти покупців.

"Озвучений Мадридом план містить непогані ідеї на кшталт проведення незалежного аудиту всіх банківських активів, проте цього недостатньо, щоб вирішити всі проблеми. Поки що Іспанія намагається допомагати банкам зміцнювати власні резерви самостійно, для чого створені спеціальні структури, однак на тлі зростання вартості запозичень здатність Мадрида впоратися з ситуацією в поодинці виглядає все менш ймовірною", - сказав РБК daily головний європейський економіст Societe Generale Джеймс Ніксон.