ua en ru

З розплідника у Львівській області зникли ведмеді

З розплідника у Львівській області зникли ведмеді Фото: клітки з ведмедями виявилися порожніми

З розплідника мисливських собак "Енейко" в селі Брониця Львівській області зникли ведмеді, що зафіксувала перевірка діяльності підприємства з боку експертів та громадських діячів. Про це повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

Зникли приблизно три бурі ведмеді, зазначила координатор зоозахисної діяльності НЕЦУ Наталія Вишневська. "Ймовірно, ведмедів сховали, щоб приспати пильність екоінспекції. Тварин могли також і продати. Однак це не вигідно власнику розплідника, тому що весь його бізнес побудований на цькуванні ведмедів собаками. Після таких" вправ "вартість мисливських собак значно зростає", - додала вона.

Починаючи із 2011 р. перевірки "Енейко" проводились п'ять разів. У НЕЦУ стверджують, що жодного разу до протоколу перевірок не була внесена реальна інформація про те, у якому стані насправді розміщуються ведмеді.

"Документи на реалізацію ведмедів були надані власником з порушенням вимог законодавства без підписів і печаток. Не було зафіксовано в актах наявність знарядь для притравки", - заявила представник Асоціації зоозахисних організацій України (АЗОУ) Марія Трунова.

У 2014 р. проти власника "Енейко" Миколи Кобільника було порушено кримінальну справу за фактом підробки документів про продаж бурих ведмедів, які раніше перебували в цьому мисливському розпліднику. АЗОУ ініціювала комплексну державну перевірку фактів жорстокого поводження з ведмедями, утримання та використання тварин, проте під час перевірки, сказала Вишневська, ведмедів на підприємстві не було.

З розплідника у Львівській області зникли ведмеді

(Фото: Four Paws)

"Ми виявили порожні клітини. Ведмеді, які ще три тижні тому перебували на території розплідника, зникли. Місця, де розміщувалися бурі ведмеді, були досліджені представниками екологічної інспекції та експертами, відповідно, зафіксовано порушення", - наголосила координатор зоозахисної діяльності НЕЦУ.

За словами експерта Інституту зоології ім. Шмальгаузена Марини Шквирі, так звані "вольєри", у яких містилися ведмеді, не відповідають жодним вимогам.

"Розміри більшості секцій менше мінімальних стандартів, конструкції іржаві, ненадійні, з гострими кутами. Укриттям є металеві коробки, які розпалюються на сонці, єдиний "басейн" - крихітний резервуар зі смердючою субстанцією на дні. На підлозі, в тих секціях, де вона взагалі є, - шар ведмежих екскрементів різного терміну давності, від тижня до років, гнилі залишки корму. Гній із клітин вільно потрапляє назовні і в найближчий потік. Неподалік колодязь і будинки сусідів", - зазначила Шквиря.

З розплідника у Львівській області зникли ведмеді

(Фото: Google+ /Наталя Вишневська)

Крім того, експерти виявили критичні порушення техніки безпеки. Співробітник відділу паразитології Інституту зоології Єгор Яковлєв вважає, що на території розплідника існує високий рівень небезпеки зараження потенційно і безпосередньо небезпечними видами гельмінтів людей і домашніх тварин, які контактують із продуктами виділення собак і ведмедів з розплідника.

"Важливим результатом перевірки розплідника стало фіксування факту наявності знаряддя для цькування собак на ведмедя. Виявлено натягнутий трос і блокову систему, які, очевидно, використовувалися за призначенням. Всі порушення задокументовано і відображено в акті перевірки дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища від 16 квітня 2015 р.", - сказано в повідомленні.

З розплідника у Львівській області зникли ведмеді

(Фото: Google+ /Наталя Вишневська)

Зазначимо, що вид бурих ведмедів занесений до Червоної книги України, а за міжнародним законодавством - до Червоного списку МСОП, CITES і охороняється Бернською конвенцією.

Нагадаємо, у грудні 2011 р. в заповіднику "Синевір" (Закарпатська обл.) відкрили реабілітаційний центр для ведмедів.