ua en ru

Пісторіуса відпустили під домашній арешт

Пісторіуса відпустили під домашній арешт Фото: Оскар Пісторіус

Атлета відпустили на день раніше запланованого терміну

Виправна служба ПАР звільнила з в'язниці паралімпійського чемпіона Оскара Пісторіуса, засудженого на п'ять років за вбивство своєї подруги Ріви Стінкамп. Залишок п'ятирічного строку атлет проведе під домашнім арештом, передає BBC.

Вивчивши прохання Пісторіуса, спеціальна комісія минулого тижня прийняла рішення задовольнити його, заздалегідь проконсультувавшись з родичами загиблої.

За словами представника виправної колонії, атлета відпустили на день раніше запланованого терміну.

При цьому родичі вбитої Стінкамп вважають, що спортсмен дуже легко відбувся. Батьки загиблої спочатку вважали 10 місяців в'язниці недостатнім покаранням за вбивство.

Відповідно до умов дострокового звільнення, Пісторіусу належить пройти курс психіатричної реабілітації і дотримуватися обмеження на володіння вогнепальною зброєю.

Варто відзначити, 14 лютого 2013 р., близько 3 години ночі, у будинку Пісторіуса в Преторії була вбита його подруга Рева Стенкамп. Чутки про те, що Пісторіус помилково прийняв її за грабіжника, поліція не підтверджує, заявляючи, що злочин носить "побутовий характер". Поліція вважає, що крім них двох на території нікого не було.

Нагадаємо, в жовтні 2014 року паралімпійця визнали винним у вбивстві з необережності і засудили до п'яти років тюремного ув'язнення. Прокуратура домагалася визнання Пісторіуса винним в умисному вбивстві.

Очікувалося, що спортсмена звільнять ще в серпні, після 10 місяців в'язниці. Згідно із законами ПАР, засуджений має право претендувати на дострокове звільнення після відбуття однієї шостої частини терміну ув'язнення.

Однак у середині серпня міністр юстиції ПАР Майкл Масута заявив, що вважає звільнення Пісторіуса передчасним.