ua en ru

Піротехніки планують закінчити обстеження території в Сватове за 2-3 дня

Піротехніки планують закінчити обстеження території в Сватове за 2-3 дня Фото: боєприпаси в Сватове

На території складу зберігалося близько 3 тис. боєприпасів

Піротехніки планують закінчити обстеження території в Сватове Луганської області за 2-3 доби. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив начальник прес-служби ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій в Луганській області Олександр Чалий.

"Вже з'явилися більш точні цифри, відомо вже скільки боєприпасів зберігалося, це близько 3 тис. т. боєприпасів, і пожежа виникла внаслідок подальшого детонації і розльоту осколків боєприпасів... Зараз наші піротехнічні підрозділи спільно з піротехнічними підрозділами МВС та ЗСУ проводиться обстеження всього міста, місто умовно розділений на 15 ділянок, які розподілені між піротехнічними підрозділами... Обстеження здійснюється згідно з графіком, планується завершити за 2-3 доби", - сказав Чалий.

Він зазначив, що зараз боєприпаси детонують вже досить рідко, рідше одного разу на годину.

Нагадаємо, вчора, 29 жовтня, близько 19:45 на території складу боєприпасів об'єднаного польового складу Збройних Сил України під Сватове Луганської області сталася пожежа, з-за якого почали вибухати снаряди і розлітатися по місту.

За останніми даними, в результаті події в Сватове загинули 2 людини (місцева мешканка і військовий), постраждали 5 осіб (4 військових і 1 місцевий житель). В результаті вибухів і локальних пожеж в Сватове було пошкоджено більше 30 багатоповерхових будинків, ще 7 приватних будинків були повністю знищені. Зазначимо, через події частина жителів Сватове евакуювали.

За висновком комісії при Міноборони, причиною пожежі на складі під Сватове став пуск сигнальної ракети. СБУ кваліфікувала вибухи в Сватове як теракт. Міністр оборони України Степан Полторак назвав подію результатом дії диверсантів, які хочуть дестабілізувати обстановку.

Велика частина Сватове та прилеглих сіл залишилася без електрики і газу, в місті ускладнено водопостачання. Від місцевого населення отримано 58 звернень про виявлення вибухонебезпечних предметів на території міста.

Зазначимо, Сватове знаходиться на підконтрольній території Україні Луганської області, на великій відстані від лінії розмежування. Населення міста становить близько 18 тис. осіб.