ua en ru

Пілотним проектом для створення інфраструктури геопросторових даних став Фастівський район Київської обл., - Держземагентство

Пілотним проектом для створення національної інфраструктури геопросторових даних вибрано Фастівський район Київської обл. Про це повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів України (Госземагентств) Сергій Тимченко у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна".

"Ми почали роботу над по-справжньому глобальним проектом - створенням національної інфраструктури геопросторових даних... Це унікальний за своєю ефективністю інструмент, який дає серйозні перспективи для розвитку нашої економіки та залучення інвестицій в різні галузі. Маючи геопросторову систему кадастру, ми почали накладати на нашу електронну карту інші інформаційні шари з точною прив'язкою до координат і місцевості: лісові та водні об'єкти, будівлі і споруди з їх планами, підземні та наземні комунікації, мережі, дороги та їх детальні характеристики, об'єкти інфраструктури і багато іншого. В якості основи для пілотного проекту був узятий Фастівський район Київської області", - заявив Тимченко.

За його словами, у співпраці з місцевою владою Держземагентство зібрало і перевело в електронний вигляд максимально можливу кількість інформації про всі ресурси, що знаходяться на його території, отримавши таким чином 22 тематичних набору даних з більш ніж 200 інформаційними шарами. З допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення всі вони були накладені на електронну карту та ув'язані між собою.

"І це не тільки детальна фактична інформація про інфраструктуру та комунікації району - аж до відображення кожної водопровідної труби з усіма специфікаціями, кожного світлофора, кожного будинку адресної прив'язки всіх видів установ, земельних, водних ресурсів, лесофонда, ґрунтів, надр і рельєфів, логістичних маршрутів, різноманітних технічних і статистичних даних. У перспективі це також і зручний інструмент для моделювання ситуацій, що вкрай важливо для запобігання стихійних лих і техногенних катастроф", - підкреслив Тимченко.

Він зазначив, що для державної влади цей проект стане дієвим інструментом управління ресурсами та залучення інвестицій, а для кожного громадянина стане зручним і доступним джерелом інформації, в тому числі і для ведення бізнесу.

"Передбачається, що частина інформації буде публічною, деяку можна буде придбати за гроші, а все інше - у розпорядженні галузевих фахівців, міністерств і відомств", - зазначив Тимченко.