ua en ru

Пікет "Сухої Балки": шахтарі допускають провокації з затриманнями мітингувальників

Пікет "Сухої Балки": шахтарі допускають провокації з затриманнями мітингувальників Фото: Держгеонадра (з відкритих джерел)

Шахтарі "Сухої Балки" готуються до зустрічі з керівником Держгеонадр

Шахтарі ПАТ "Євраз Суха Балка", які дев'ятий день мітингують біля будівлі Державної служби геології та надр України, готуються зустріти з відрядження в.о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка. Про це повідомляють "Українські новини".

Зараз, за даними видання, очікується приїзд керівника відомства Олега Кирилюка, який, за словами його першого заступника Миколи Фощія, обіцяв прийняти ініціативну групу протестувальників відразу після повернення з закордонного відрядження.

Наголошується, що гірники мають намір заблокувати його автомобіль, поки чиновник не прийме ініціативну групу.

"Протягом всіх 9 днів акції протесту нас годують обіцянками. Але ніхто з керівництва Держгеонадр, так і не вийшов до нас. Нас просто ігнорують і не хочуть спілкуватися. Саме з цієї причини, ми маємо намір заблокувати автомобіль Олега Кирилюка, щоб він, нарешті, пояснив шахтарям, на якій підставі державне ліцензійне відомство не виконує рішення судів, не продовжує і не видає ліцензії на видобуток руди "Сухої Балки", позбавляючи роботи більше 4000 працівників підприємства", - говорить голова первинної організації професійної спілки металургів і гірників України Віктор Щасливий.

Він припускає, що поява автозаків на місці проведення мітингу не випадкова. Щасливий допускає провокації з затриманнями шахтарів, які, на його переконання, діють виключно в правовому полі.

"Кирилюк і Фощій сильно перелякані і просто не знають, що нам говорити. Протизаконність дій підтверджують рішення судів, зокрема Вищого адміністративного суду України. У них немає аргументів. Їм нема чого сказати людям, крім, як залякати. Кирилюк боїться, що акція протесту перейде під стіни Кабінету Міністрів України. А саме там, ми збираємося продовжити протестувати, у разі якщо чиновники Держгеонадр не пояснять людям причини умисного знищення найбільшого залізорудного підприємства України", - сказав голова профкому гірників.

Він зазначив, що акція є суто мирною і на її проведення отримані всі офіційні дозволи.

"Замість того, щоб дивитися нам в очі і пояснити в чому причина невиконання законів, корупціонери ховаються за спинами силовиків. Минулого тижня, бійці спецпідрозділів поліції вже намагалися застосувати до шахтарів силу. Тепер ось ми бачимо автозаки. Для чого вони тут – налякати або затримувати нас – поки не відомо. Ми заявляємо, що будемо домагатися виконання своїх вимог до кінця. Нас не залякати! Нам втрачати нічого! Або всі ми залишимося без роботи, або доб'ємося виконання Держгеонедрами чинного законодавства і поїдемо додому з ліцензіями", - підкреслив ВЩасливий.