ua en ru

Підлісецький: Кабмін відтерміновує внесення законопроекту про ринок електроенергії до парламенту

Суб'єктом законодавчої ініціативи законопроекту "Про ринок електроенергії" є Кабінет Міністрів, який розробив законопроект спільно з Європейським Енергетичним співтовариством, яке приймало участь у його розробці і вже погодило проект. Проце розповів журналістам народний депутат Лев Підлісецький, який є головою підкомітету з питань електроенергетики та транспортування енергії Комітету ВР України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

"Чому вони його не внесли - важко сказати. Законопроект на розгляді в Кабміні, і тільки до нього питання, коли він його внесе до парламенту. З точки зору Верховної Ради складно судити, що відбувається в рамках Кабінету Міністрів. Законопроект вже давно розроблений, ніяких змін до нього не вносять, його просто відтерміновують. З ним великої проблеми опрацювання у Верховній Раді не буде. Головне, щоб він тут з'явився", - сказав депутат.

При цьому він зазначив, що всі проблемні питання були обговорені на робочих групах в рамках підготовки законопроекту."Там є певні зауваження, які будемо враховувати до другого читання", - підкреслив Підлісецький.

Він також висловив сподівання, що законопроект буде прийнятий до Нового року. "Якщо Кабмін внесе законопроект, ми його розглянемо на Комітеті з питань ПЕК, і я впевнений, що будуть прийняті рішення рекомендувати до прийняття в першому читанні, ми будемо мати 14 днів для внесення поправок, які вже є напрацьовані і їх будемо вносити", - зазначив Підлісецький.

Народний депутат зазначив, що новий законопроект втілює вимоги третього енергопакету. Це просунуті і сучасні європейські підходи, які тут мають імплементуватися.

"Дана реформа передбачає абсолютну зміну правил гри, які найбільш зачіпають ринок дистрибуції, а саме обленерго. В кожній області в нас своє обленерго, тобто такі комерційні компанії, які продають електроенергію по сьогоднішній день. Відповідно третього енергопакету, діяльність на ринку дистрибуції є має бути розділеною. Тобто одна компанія продає, а інша компанія доставляє цю електроенергію", - сказав народний депутат.

При цьому він зазначив, що немає впевненості, що новий закон про ринок електроенергії буде легко втілюватися. "Оскільки ми знаємо прийнятий закон про ринок газу, який не працює, через блокади тих, кому це не вигідно. Ринок газу не працює так, як це передбачалося законом з 1 жовтня. Чому не працює - є велике блокування,саботаж, втілення закону про ринок газу великим лоббі, зокрема, власниками облгазів. Тому об'єктивно, що легко втілити цей закон тяжко. Оскільки структура власності на мережі настільки заплутана, що її розплутати майже неможливо. Вона тягнеться ще з 90-х років і навмисно заплутувалась, коли в нас в кожної області є своя структура власності на газові мережі. Є ризики, що новий закон про ринок електроенергії так само не будуть виконувати, але ми будемо знати про це тільки після того, як його приймемо", - вказав народний депутат.

З приводу впливу нового закону на тарифи на електроенергію, парламентар вважає, що вони зростуть. "Аналізували закон, тарифи на електроенергію виростуть. Запровадження даного закону однозначно призведе до підняття тарифів, це на короткострокову перспективу. На довгострокову перспективу - коли запровадиться реальна конкуренція на ринку електроенергії, тоді ці тарифи впадуть. Оскільки найкращим фактором зниження тарифів є конкуренція на ринку, коли є можливість обирати. Зараз в нас цього немає", - сказав він.

Нагадаємо, що 3 липня 2015 року Міністр енергетики Володимир Демчишин прогнозував готовність законопроекту "Про ринок електроенергії" для внесення в Верховну Раду у вересні-жовтні. 5 листопада 2015 року директор секретаріату Енергетичного співтовариства Янеш Копач виказував сподівання, що "Кабінет Міністрів за тиждень чи два подасть законопроект про ринок електроенергії до парламенту".