ua en ru

Петренко розповів про основні положення судової реформи

Петренко розповів про основні положення судової реформи Фото: Павло Петренко

Прийнятий закон не подобається чинним суддям

В результаті судової реформи будуть створені нові суди, куди суддів добиратимуть за результатами публічного конкурсу, також вилучається норма, яка консервувала судову систему - суддею Апеляційного або Верховного суду може стати людина, що не працювала у судовій системі. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко в ефірі "5 каналу".

Зазначено, що прийнятий закон визначає кілька важливих моментів, які не подобаються чинним суддям і старій судовій системі.


"Перше - створюються абсолютно нові суди, новий Верховний суд, в цей суд будуть обиратися судді з публічних конкурсів. Це означає, що не буде автоматичного переведення суддів з старого суду на новий. Будуть проведені конкурси на всі посади суддів Верховного суду. І це повинно бути зроблено протягом шести місяців з моменту, коли закон вступає в силу", - повідомив Петренко.

Крім того, створять нові Апеляційні суди. У ці суди так само, всі судді будуть призначатися тільки через публічний конкурс.

"Третє - нарешті прибирається і форма, яка створювала консервацію старої судової системи. Зараз фактично на посаді судді Верховного суду, Апеляційного або місцевого суду може прийти людина, яка не працювала у судовій системі. Наприклад, юрист з досвідом роботи", - додав міністр.

Нагадаємо, зміни до Конституції в частині судоустрою гарантують незалежність суддів. Раніше Філатов вже називав головні цілі судової реформи.