ua en ru

Петиція до Обами за звільнення Тимошенко зібрала необхідні 100 тис. підписів

Петицію до Адміністрації Президента США Барака Обами за звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко підтримали 105 тис. осіб.

Петицію до Адміністрації Президента США Барака Обами за звільнення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко підтримали 105 тис. осіб. Про це йдеться на сайті Білого дому.

Нагадаємо, петиція закликає Адміністрацію Обами використовувати всі законні засоби для негайного звільнення Тимошенко.

Раніше повідомлялося, що, в разі отримання до 19 січня 2014 р. 100 тис. підписів під петицією, Обама буде зобов'язаний розглянути документ і відреагувати на нього.

Станом на 13 січня під петицією підписалося майже 70 тисяч осіб.

Зазначимо, петиція із закликом про звільнення екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко була опублікована на сайті АП США 20 грудня 2013 р.

Раніше, 26 листопада, на сайті Білого дому з'явилася петиція з вимогою застосувати санкції до Президента України Віктора Януковича та членів Кабінету міністрів. За чотири дні петиція набрала понад 100 тис. підписів, які для її передачі на розгляд адміністрації США необхідно було зібрати до 26 грудня 2013 р.

На сайті адміністрації Президента США згодом з'явилися ще кілька петицій із закликом втрутитися в ситуацію в Україні - від призову до військової інтервенції в Україну для усунення влади та до санкцій проти влади України.

Як повідомлялося, 8 січня Сенат США прийняв резолюцію про підтримку українського народу і його права на незалежне і демократичне майбутнє.

Нагадаємо, Тимошенко засуджена до семи років ув'язнення за перевищення влади під час підписання у 2009 р. газової угоди з Росією. Вона перебуває під вартою з 5 серпня 2011 р.

Напередодні Державна пенітенціарна служба України відмовила екс-прем'єру в зустрічі із представниками ЗМІ.

Досягнення необхідної кількості підписів ще не означає автоматичного виконання звернення. Адміністрація Білого дому петицію розглядає і відправляє до відповідних фахівців в уряді, а ті вже дають офіційну відповідь, яка буде розміщена на веб-сайті Білого дому і спрямована на електронну пошту всіх підписантів. Водночас американський уряд залишає за собою право не розглядати певні справи, щоб уникнути невиправданого втручання.