ua en ru

Перший варіант "Вікіпедії" продадуть на аукціоні

Перший варіант "Вікіпедії" продадуть на аукціоні Фото: Першу версію Вікіпедії виставлять на аукціон (mashable.com)

Співзасновник "Вікіпедії" (Wikipedia) Джиммі Вейлс і аукціонний дім Christie's виставили на аукціон перший варіант онлайн-енциклопедії. Йдеться про версію, створену в 2001 році.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Verge.

Як повідомляється, вона буде представлена на торгах у форматі токена (NFT) разом з iMac Strawberry, на якому вона була вперше запущена.

"Те, що ви побачите на екрані, - це те, як виглядала "Вікіпедія" в момент, коли я налаштовував програмне забезпечення", - сказав Вейлс.

За його словами, після того, як токен куплять, сторінка енциклопедії буде відкрита для публічного доступу в Інтернеті. Будь-який охочий зможе її відредагувати. Однак всі зміни через п'ять хвилин зникнуть, сторінка повернеться в початковий стан.

"Художня концепція полягає в тому, щоб повернути людей в той момент, коли я створив веб-сайт і мав подумати: "Боже, він такий вразливий", - зазначив Вейлс.

Торги відбудуться з 3 по 15 грудня. Вторговані від продажу кошти направлять на благодійні цілі і підтримку WT.social - соцмережа Вейлса, яку він запустив у 2019 році на пожертвування.