ua en ru

Перший суд у Гаазі між Україною та РФ щожо кримських активів відбудеться 11 липня

Перший суд у Гаазі між Україною та РФ щожо кримських активів відбудеться 11 липня Фото: суд України і Росії за кримські активи призначений на 11 липня 2016

Росія не визнає юрисдикції складу суддів

Міжнародний арбітражний суд у Гаазі проведе перше слухання за позовами ПАТ "Укрнафта" та ТОВ "Стабіл"до Росії про компенсацію збитку від захоплення активів в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомляється в прес-релізі Гаазького арбітражного суду.

Як йдеться в документі, 3 червня 2015 року розпочато два арбітражні розгляди проти Росії на підставі "Угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій" між урядами України та Росії від 27 листопада 1998 року. Перший позов поданий ПАТ "Укрнафта", другий - ТОВ "Стабіл" та десятьма іншими особами, які входять у товариство.


У відповідних позовах було заявлено про те, що починаючи з квітня 2014 року російська сторона вжила заходів, які перешкоджали інвестиціям "Укрнафта" і "Стабіл" в автозаправні станції, розташовані в Криму, і, зрештою, призвели до експропріації цих інвестицій.

У свою чергу Росія заявила, що вона не визнає юрисдикції складу суду, незважаючи на те, що обидва склади були затверджені 7 жовтня 2015 року, а 3 грудня 2015 року ними було проведено перше слухання по обох справах. Позивачі і Росія були запрошені до участі у слуханнях.

22 квітня 2016 року суд попросив сторони відповісти до 3 червня 2016 року на низку питань щодо юрисдикції, а слухання з цих питань призначив на 11 липня 2016 року.

Нагадаємо, в січні 2016 року "Укрнафта" подала позов проти РФ за захоплення АЗС в Криму.