ua en ru

Перший енергоблок АЕС "Бушер" сьогодні перейде під управління Ірану

Перший енергоблок АЕС "Бушер" потужністю 1000 МВт в понеділок передадуть під управління Ірану, заявив глава Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Алі Акбар Салехі. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Зазначається, що на АЕС ще на два роки залишаться працювати російські фахівці.

АЕС "Бушер" розташована на березі Перської затоки, це перша АЕС на Близькому Сході. Будівництво станції розпочав у 1974 р. німецький концерн Kraftwerk Union A.G. (Siemens/KWU), однак потім роботи були припинені.

Росія і Іран 25 серпня 1992 р. уклали угоду про спорудження АЕС, в січні 1995 р. підписано контракт на завершення будівництва першого енергоблоку станції. У 2001 р. почали постачання основного технологічного обладнання. Фізичний пуск АЕС "Бушер" відбувся під контролем інспекторів МАГАТЕ 21 серпня 2010 р.

У вересні 2011 р. АЕС "Бушер" підключена до іранської національної енергосистеми.

Росія може повернутися до переговорів з Іраном про будівництво нових блоків АЕС "Бушер" після здачі першого блоку, заявила раніше держкорпорація "Росатом".

"Що стосується будівництва нових блоків АЕС "Бушер", то попередньо ця тема обговорювалася. Але реальні переговори зможуть початися після передачі іранському замовнику першого блоку", - підкреслили в "Росатомі".