ua en ru

Перший день безвізового режиму України з ЄС: онлайн-трансляція

Перший день безвізового режиму України з ЄС: онлайн-трансляція Фото: безвізовий режим (УНІАН)

Безвізовий режим між Україною і ЄС сьогодні набув чинності

Безвізовий режим між Україною і Європейським союзом почав діяти сьогодні, 11 червня. Подробиці про те, як українці проводять перший день без віз, а також про те, що відбувається на вокзалах, в аеропортах, на кордоні та по всій Європі - в матеріалі РБК-Україна.

Порошенко привітав українців з безвізом

Президент України Петро Порошенко привітав українців зі вступом в силу безвізового режиму з країнами ЄС. Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

"Безвізовий режим в Україні запрацював! Слава Європі! Слава Україні!", - написав Порошенко.

Сотні українців вже скористалися безвізовим режимом з ЄС, - МЗС

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що сотні громадян України вже скористалися безвізовим режимом з Євросоюзом. Про це повідомляє департамент консульської служби на своїй сторінці в Facebook.

"Безвіз - в дії. Консули в Румунії, Польщі, Словаччини, Угорщини повідомляють про безперешкодний перетин громадянами України кордону країн ЄС по біометричного паспорту. Загальна кількість українців, які перетнули кордон ЄС без віз за станом на 5:35, вимірюється сотнями. Консули продовжують здійснювати моніторинг ситуації в пунктах пропуску ", - повідомили в МЗС.

За безвізовим режимом ЄС відвідали майже 600 українців, - ДПСУ

У перші години дії безвізового режиму з Європейським Союзом, державний кордон України з біометричними паспортами перетнули майже 600 українців. Про це повідомили в прес-центрі Державної прикордонної служби.

У міжнародному аеропорту "Бориспіль" прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту "Київ" оформили уболівальників української футбольної збірної, більшість з яких перетинали державний кордон за новими правилами. За даними відомства, були обладнані засобами біометричного контролю 157 пунктів пропуску, з яких 32 - на кордоні з ЄС, тому зараз система біометричного контролю функціонує безперервно і дозволяє автоматично перевіряти всі типи біометричних документів.

Зазначено, що в рамках лібералізації візового режиму в спільних заходах з співробітниками ДПСУ також беруть участь представники Європейського агентства прикордонної і берегової охорони FRONTEX, а саме фахівці з Чехії, Франції, Польщі, Нідерландів, Естонії, Словаччини, Італії, Словенії та Литви.

"Іноземні експерти надають вичерпну консультативну допомогу як прикордонникам, так і українцям, щоб уникнути можливих непорозумінь під час перетину кордону", - пояснили у відомстві. Також на веб-сайті Державної прикордонної служби функціонує сервіс, на якому громадяни можуть ознайомитися зі станом завантаженості пунктів пропуску на державному кордоні.

Українці прибувають в ЄС без проблем, - консульська служба

У перший день безвізового режиму між Україною та ЄС українці безперешкодно прибувають до Європи. Про це повідомляє департамент консульської служби міністерства закордонних справ (МЗС) в Twitter.

"Консули в Польщі, Словаччині, Угорщині повідомляють про безвізе без проблем", - повідомили в МЗС.

Також в департаменті повідомили, що до Варшави (Польща) прибув перший авіарейс із Києва до Варшави. Українці з біометричними паспортами без перешкод пройшли контроль, додали у відомстві.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив в соцмережах, що перші рейси з України до Варшави, Будапешта, Франкфурта і Мюнхена успішно приземлилися і пройшли паспортний контроль. Сам міністр такде перетнув українсько-угорський кордон по біометричного паспорту на КПП Чоп-Захонь.

Безвізовий режим з ЄС: Туск привітав українців

Голова Європейської ради Дональд Туск назвав введення безвізового режиму зближенням України з країнами Європейського союзу. Про це він повідомив в своєму Twitter.

"День, який запам'ятається. Безвізові поїздки для Української стали реальністю. Це зближує нас", - написав Туск.

Безвіз України з ЄС привітала Федеріка Могеріні

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні привітала початок роботи угоди про лібералізацію візового режиму з Україною.

"Сьогодні ми знімаємо бар'єр між громадянами України та громадянами Європейського Союзу. Для короткострокових поїздок між нашими країнами більше не потрібна віза. Ми зробили це, і ми зробили це разом", - зазначила Федеріка Могеріні.

Вона також зазначила, що скасування туристичних віз для громадян України є взаємовигідною.

"Це створить нові можливості для всіх нас, зміцнить наші економіки, безпеку і дружбу. Змінити повсякденне життя наших громадян на краще - саме це становить суть нашого партнерства", - підкреслила верховний представник ЄС.

Ажіотажу на кордоні немає, у в'їзді в ЄС відмовили одному українцю

Помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян заявив, що зараз особливого ажіотажу на кордоні з країнами ЄС не спостерігається.

"На даний момент ми не бачимо ажіотажу, того, що українці масово кинулися виїжджати за кордон, користуючись безвізом", - заявив Слободян.

Він також розповів, що з більш ніж 600 чоловік, які виїжджали сьогодні в Європу, відмовили у в'їзді за все одному, та й то - з вагомої причини.

"Громадяни України, які скористалися безвізом, потрапили в країни свого призначення за винятком одного громадянина. Відмовили громадянину України, який свого часу перевищив термін перебування в Данії, і, відповідно, йому тимчасово заборонено в зв'язку з цим в'їзд на територію Європейського Союзу", - сказав Слободян.

Всі для безвіза і безвіз для всіх

Петро Порошенко в черговий раз похвалив себе і українців за безвіз. Яким, на думку президента, може скористатися практично кожен громадянин.

"Безвізовий режим з ЄС означає, що Україна зробила величезні реформи. Разом ми змінили країну, а наші партнери з Європи стримали слово", - заявив глава держави.

"Сьогодні кожен українець може і має можливість випити фантастичний кави в Братиславі, або полетіти лоукостом до Варшави, або відвідати Віденську оперу", - продовжив президент.

Відмовили у в'їзді в ЄС 4 українцям, - Беца

У перший день безвізового режиму між Україною та країнами ЄС тільки 4 громадянам України відмовили у в'їзді. Всього вже більше 700 українців сьогодні відвідали Євросоюз по безвізу. Про це повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"За попередньою інформацією, вже 700 осіб з біометричними паспортами перетнули кордони країн-членів Євросоюзу без проблем. Є тільки 4 відмови", - заявила Беца.

Вона додала, що троє українців перевищили термін перебування в Євросоюзі, а один був без біометричного паспорта.

"Один відмова отримав громадянин на румунському кордоні, один - на польській, і два - на словацькому кордоні", - зазначила Беца.

Понад 1100 українців вирушили в ЄС без віз, - ДПСУ

Безвізовим режимом України з Європейським Союзом за станом на 15:00 11 червня 2017 роки вже скористалися понад 1100 українців. Про це повідомляє прес-центр Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

У відомстві нагадали, що сьогодні громадяни України вперше почали перетинати кордон в рамках безвізового режиму.

"Станом на 15:00 вже понад 1100 наших співвітчизників перетнули державний кордон з країнами Європейського Союзу без віз. Більшість з них для подорожі використовували автомобільні пункти пропуску (69%), а решта (31%) віддали перевагу повітряному сполученню", - повідомили в ДПСУ.

За даними відомства, в цілому протягом неділі кордон перетнули майже 28 тисяч осіб.

Безвізовий режим з ЄС: умови поїздок в Європу

Безвізовий режим передбачає дозвіл відвідувати українцям Європейський союз і країни, які підписали Шенгенську угоду, але не є членами ЄС на термін до 90 днів кожні 180 днів.

Необхідною умовою для поїздок без віз до ЄС для громадян України є наявність біометричного закордонного паспорта. Такі умови для безвізових поїздок до ЄС: аргументація мети поїздки, або запрошення від друзів або родичів, наявність достатніх фінансових коштів (готівкових або на банківській карті), наявність місця проживання (наприклад, заброньований номер у готелі), підтвердження наміру повернутися додому (зворотний квиток).

Безвізовий режим для України: історія

Надання безвізового режиму з Європейським союзом для громадян України Рада Євросоюзу схвалила 11 травня 2017 року. Через тиждень, у Страсбурзі президентом Європарламенту Антоніо Тальяні і представником Мальти в ЄС (ця країна в 2017 році головує в ЄС) відбулося підписання документа.

Далі рішення офіційно опублікували у віснику Європейського союзу, через 20 днів, після чого безвізовий режим з Україною, нарешті, вступив в юридичну силу.

Раніше, 6 квітня, за візову лібералізацію для громадян України проголосував Європейський парламент. За дане рішення віддав голос 521 депутат, 75 проголосували проти, 36 - утрималися. Пізніше, 26 квітня, надання безвізового режиму українцям схвалили посли країн ЄС.