ua en ru

Першим президентом ЄС, за неофіційними даними, став прем'єр Бельгії Херман ван Ромпей.

Лідери країн Євросоюзу обрали першого в історії президента ЄС. За неофіційною інформацією, ним став прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей. На пост верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки була затверджена британська баронеса Кетрін Ештон, передає Associated Press. Дана інформація була надана агентству дипломатами однієї з європейських країн на умовах анонімності. Офіційна заява поки не зроблена.

Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі проходить неформальний саміт лідерів країн Євросоюзу, на якому оберуть першого в історії президента ЄС. Явного претендента на цей пост поки немає. Серед можливих кандидатів фігурували самі різні політики - прем'єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер, прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей, прем'єр Нідерландів Ян Петер Балкененде, екс-прем'єр Великої Британії тоні Блер, колишній канцлер Австрії Вольфганг Шюссель і навіть екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга.

Президент ЄС обирається строком на 2,5 роки і може бути переобраний на цю посаду ще один раз. Під час президентського терміну він представляє весь європейський блок на міжнародній арені.

Вибори нового глави ЄС стали можливі після того, як Лісабонський договір (що прийшов на зміну проекту Конституції ЄС, що провалився) був підписаний і ратифікований всіма країнами-учасницями Євросоюзу.