ua en ru

Перші гроші від МВФ у рамках нової програми stand-by прийдуть в Україну не раніше червня, - експерти

За підсумками консультацій з МВФ у Вашингтоні 19-21 квітня, Україна не отримає нової програми співпраці з Фондом, але, незважаючи на це, є хороші шанси для досягнення компромісу та отримання грошей в рамках нової програми stand-by в найближчі місяці. Таку думку висловили експерти, коментуючи подальшу співпрацю між Україною і МВФ.

«Зараз уряду важливо продовження діалогу з МВФ. Швидше за все, нова програма співпраці буде, але питання в тому, чи будуть кредити. Якщо умови МВФ не будуть виконуватися, то буде просто номінальна програма, не підкріплена грошима. Хоча зараз для нас це не критично - Україна має гарні можливості позичати гроші на міжнародних ринках за допомогою розміщення єврооблігацій», - сказав виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Ukraine» Дмитро Боярчук.

Керівник «Інституту економічних досліджень і політичних консультацій» Ігор Бураковський нагадав, що для України зараз важливо не стільки отримання грошей від МВФ, скільки здійснення тих реформ, на яких наполягає Фонд, зокрема, щодо реформування енергетичного сектору та коригуванні комунальних тарифів. «Що стосується підвищення тарифів на газ і всього що з цим пов'язано, я вважаю, що негативні економічні наслідки і соціальні проблеми сильно перебільшені. Цей крок рано чи пізно доведеться робити, а порядок доведеться навести по всьому ланцюжку - починаючи від споживача, закінчуючи НАК «Нафтогаз»», - зазначив експерт.

У свою чергу виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко переконаний, що після складних переговорів Україна все ж отримає не тільки нову програму співпраці stand-by, а й у червні можна очікувати надходження перших грошей від МВФ.

У той же час, експерти відзначили, що МВФ - досить забюрократизована організація, яка не надто швидко розглядає рішення, тому узгодження програми може зайняти деякий час. Більшість з аналітиків схиляються до того, що програма, у разі досягнення компромісу, може бути узгоджена лише в травні поточного року.

Урядова делегація має намір відвідати Вашингтон 19-21 квітня для участі в так званому spring meetings (весняні зустрічі) МВФ та Групи Світового банку, в рамках якого можливі переговори про відновлення співпраці в рамках нової програми stand-by. Раніше глава місії МВФ Кріс Джарвіс заявив, що останні переговори в Києве були результативними. Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов повідомив, що Київ розраховує отримати від МВФ SDR 10 млрд дол., що дозволить, зокрема, полегшити виплати за попередніми кредитами МВФ, розмір яких у поточному році становить близько 6 млрд дол.