ua en ru

Первинна капіталізація Земельного банку може скласти 25-30 млрд дол., - Бахматюк

Створюваний урядом Земельний банк може акумулювати істотну частку інвестиційного ресурсу, необхідного для підвищення ефективності роботи аграрної галузі в Україні. Зокрема, при правильних управлінських рішеннях, капіталізація банку на першому етапі його розвитку може скласти до 25-30 млрд дол., вважає голова ради директорів Ukrlandfarming Олег Бахматюк.

За його словами, щоб нормально функціонувати, Земельний банк повинен оперувати не менш ніж 3 млн га.
"Це приблизно 10% території країни. Якщо у нього буде менше, він не зможе стати ефективним гравцем. Якщо ж на першому етапі буде більше 3 млн га, він перетвориться в монополіста з усіма відомими наслідками. На мою думку, при правильних управлінських рішеннях прогнозна кінцева капіталізація банку складе 25-30 млрд дол.", - пояснив Бахматюк.

На думку підприємця, для найбільш ефективного використання природних переваг України, в ході земельної реформи земельні ресурси країни повинні бути розділені на три рівні частини.

"Одна третина повинна належати дрібному власникові, що де факто годується з цієї землі. Друга третина - середньому виробникові, він, за великим рахунком, займеться забезпеченням внутрішнього ринку. Ще третина - великого землевласника, який повинен забезпечити експорт нашої продукції і стане в першу чергу каталізатором капіталізації земельних ресурсів у країні. Ця модель чудово зарекомендувала себе в Аргентині та Бразилії,і нам потрібно просто перейняти їх досвід", - відзначає Бахматюк.

Він також додав, що протягом наступних чотирьох-п'яти років цей проект може стати каталізатором оцінки ринку земельних ресурсів не просто як активу землі, а високопродуктивного біологічного активу - за аналогією з нафтовими родовищами в країнах Близького Сходу.

"Більш того, реалізація проекту доведення Земельного банку до високотехнологічного кластера на першому етапі дасть очевидні економічні і політичні інструменти. Це можливість прямого надходження в бюджет не менше 3-4 млрд дол. Крім того, орендні платежі до держбюджету на рівні 300 млн дол. з відповідним зменшенням державної підтримки та економії від неефективних державних програм на рівні до 500 млн дол. щорічного змісту", - впевнений голова ради директорів Ukrlandfarming.

За його словами, грамотні формулювання і просування даного проекту на міжнародних ринках дасть можливість залучити інвестиції в тваринництво, оскільки галузь може бути одним з інвестиційних вимог, умовою приходу інвестора. "Очікувані інвестиції - на рівні 2-3 млрд дол. Це дасть можливість створити 150 тис. робочих місць", - резюмує підприємець.