ua en ru

Перу надала Болівії вихід до моря

Перу і Болівія у вівторок, 19 жовтня, в портовому місті Іло на півдні Перу уклали нову угоду про надання Перу Болівії виходу до моря в цілях надання останній допомоги в розширенні зовнішньої торгівлі, повідомляє "Сіньхуа.
Під документом, який є доповненням до угоди від 1992 р., свої підписи поставили Президент Перу Алан Гарсиа і його болівійський колега Ево Моралес. Завдяки підписанню нової угоди, йдеться в документі, двосторонні дипвідносини вступлять в новий етап, що має важливе значення для подальшого поліпшення і зміцнення зв'язків між двома державами.
Відповідно до угоди Перу підтвердила, що дозволяє Болівії продовжувати використовувати порт Іло протягом 99 років з нинішнього року. Перу також надасть Болівії підтримку і допомогу в перебудові і розширенні даного порту для підвищення його пропускних спроможностей і успішної доставки болівійських товарів на зарубіжні ринки.
У війні в Тихому океані, що продовжилася з 1879 по 1882 р. Чилі завдала поразки союзницьким військам Болівії і Перу і зайняла велику частину прибережної території Болівії, черещ що та втратила вихід до моря. Після цього переговори Болівії з Чилі з питання про вихід до моря не давали результатів.
У 1992 р. Перу і Болівія підписали угоду, згідно якій Болівія може використовувати південний порт Іло. Перу надала Болівії ділянку землі в районі Іло для створення спеціальної економічної зони на 99 років. Угода після закінчення його терміну буде автоматично продовжена. Через малу територію і застаріле обладнання порт Іло не може приймати великі кораблі, що протягом тривалого часу обмежує проведення Болівією експортних операцій.