ua en ru

Перезавантаження влади від виборів в Раду очікувати не варто, - Медведчук

Результати виборів до Верховної Ради вкрай невтішні, пише лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

Результати виборів до Верховної Ради вкрай невтішні, пише лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«По-перше, низька явка виборців (трохи вище 50%) - свідчення того, що народ переконаний: вибори за змішаною системою не забезпечать «перезавантаження» влади і нічого не змінять в країні. Закон про вибори 2011 року - це рудимент, пережиток минулого. Величезна кількість порушень по мажоритарці - яскраве тому підтвердження. За змішаною системою обирали депутатів в 2012 році. Результат, як говориться, у наявності. Марно сподіватися, що новий склад Верховної Ради, обраний за старим законом, буде істотно відрізнятися від попереднього. «Коаліціади», «ширки» і «договорняки», популізм, кнопкодавство і «тушкування», політичний лобізм і блокування роботи у ВР - все це ми неодмінно побачимо і в новому парламенті. Питання тільки - як скоро», - написав Медведчук.

По-друге, стверджує він, вибори проводилися таким чином, що третина країни практично не отримала представництва в парламенті: інтереси російськомовного населення там буде захищати один «Опозиційний блок».

«По-третє, низький рівень підтримки радикальних політичних сил - «Свободи», «Батьківщини», «Громадянської позиції», «Правого сектора», одним словом, представників «партії війни» - свідчить про те, що народ втомився від «риторики війни»: агресії, конфронтації, ескалації насильства, ненависті, міжнаціональної ворожнечі ... Українці хочуть миру і стабільності, і це повинно стати керівництвом до дії для новообраних депутатів. Але от чи стане?», - зазначив політик.

По-четверте, вважає він, очевидно, що після виборів життя українців не зміниться на краще. «До парламенту пройшли сили, відповідальні за економічну кризу і антисоціальну політику в Україні. Можна не сумніватися, що дубль два «уряду камікадзе» продовжить бездумно набирати кредити, знецінювати гривню, підвищувати ціни і тарифи. Правда, тепер чиновники будуть це робити без оглядки на народ (мовляв, виборці висловили нам довіру, значить, режим жорсткої економії можна зводити в ранг державної політики)», - стверджує лідер «Українського вибору».

«По-п'яте, корупційні скандали, якими запам'яталася українцям восьмимісячна діяльність Кабміну, стануть характерною рисою новосформованого уряду. Як влада воює з корупцією, ми вже мали можливість переконатися: замість того щоб боротися, вона воліла її очолити. Тому корумпованість, непотизм, лобіювання інтересів ФПГ будуть притаманні і парламенту, і Кабміну», - упевнений Медведчук.

«По-шосте, президентські вибори, як і вибори в парламент, проходили під гаслами децентралізації влади та розширення прав регіонів. Несподіваний успіх партії «Самопоміч» пояснюється затребуваністю ідей децентралізації та розширення прав органів місцевого самоврядування - того, про що «Український вибір» заявляє з моменту свого створення. А слогани «Країною керуєш ТИ!» І «Візьми и зроби» - це два рівноправних відображення ідеї громадянина як джерела влади, рушійної сили змін у державі. Час покаже, чи буде нова політсила реально відстоювати інтереси територіальних громад, реалізовувати ідеї бюджетної, кадрової та земельної децентралізації. Ми вже спостерігали, як це гасло - один з ключових під час президентських виборів - був забутий відразу ж після 25 травня. Втім, як і ідея народного контролю та відповідальності чиновників перед громадянами», - зазначив політик.

І по-сьоме, вже найближчим часом українці стануть свідками захоплюючих шоу - «коаліціади», «спікеріади», «портфеліади», впевнений лідер громадського руху «Український вибір». «Так звані демократичні сили в гонитві за портфелями і доступом до бюджетної годівниці проявлять чудеса «комунікації», пристосуванства та політичної мімікрії. Так що незабаром ми знову станемо свідками самих протиприродних варіантів коаліції. У підсумку отримаємо оновлений склад Верховної Ради (з новими-старими обличчями, якими управлятимуть все ті ж ляльководи). Чи варто говорити, що вони нічого не зроблять для того, щоб покращити життя пересічних громадян і кардинально реформувати країну? Тому питання про те, чи відбудеться «перезавантаження» влади після виборів, є риторичним», - резюмував Віктор Медведчук.