ua en ru

Переведення підприємств на обслуговування в держбанки призведе до зменшення кредитування комбанками держпідприємств, - "Кредит-Рейтинг".

Агентство "Кредит-Рейтинг" вважає, що переведення на обслуговування підприємств, що знаходяться у сфері управління Мінпромполітики, у держбанки, з одного боку, дозволить нівелювати ризики неповернення розміщених коштів або затримок у розрахунках таких підприємств, з іншого, може призвести до погіршення фінансового стану комерційних банків, які на даний момент обслуговують такі держпідприємства, повідомляє прес-служба агентства.
"Кредит-Рейтинг" прогнозує, що комерційні банки зіткнуться з поступовим відтоком ресурсів, що призведе до розривів ліквідності, а також до втрати прибутковості, одержуваної від обслуговування таких юридичних осіб. Крім того, рейтингове агентство не виключає, що прийняття даної постанови може призвести до зменшення кредитування комерційними банками промислових підприємств державної форми власності.
Міністерство промислової політики 30 березня 2010 р. видало указ №160, в якому керівникам державних підприємств, що знаходяться у сфері управління Мінпромполітики, зазначено здійснювати обслуговування в державних банківських установах України, перевести на них готівкові кошти і здійснювати через них всі фінансові операції. Керівникам природних монополій з цією метою відкрити рахунки в АТ "Укрексімбанк" і ВАТ "Ощадбанк".