ua en ru

Переведення ТЕЦ на українське вугілля допоможе позбутися імпортного антрациту, - експерт

Переведення ТЕЦ на українське вугілля допоможе позбутися імпортного антрациту, - експерт Фото: flickr.com/mecheloao

Левицька переконана, що українські ТЕС повинні працювати на українському вугіллі

Теплова енергетика повинна переорієнтуватися з споживання імпортних енергоресурсів на використання українського вугілля газової групи (марка "Г"). Таку думку висловила заступник голови Незалежної профспілки гірників України Наталія Левицька, передають ЗМІ.

"У минулому році і державні, і приватні компанії вже почали переклад блоків на ТЕЦ і ТЕС на використання вугілля марки "Г". Не потрібно зменшувати темпи перекладу з антрациту на газове вугілля. Якщо ми хочемо позбутися імпорту антрациту, потрібно робити все можливе, щоб всі підприємства використовували вугілля марки "Г", - заявила вона.

На думку експерта, встановлення пріоритету для вугілля марки "Г" дозволить розширити попит енергетики на українське вугілля, значно збільшити його видобуток і вирішити соціальні проблеми шахтарських колективів.

"Шахтарі повинні не просити, а повинні, добуваючи вугілля, отримувати заробітну плату. Але для того, щоб українські шахти могли більше видобувати вугілля, потрібно збільшувати попит. Тому, має бути більше підприємств, які використовують наше вітчизняне вугілля. Наші ТЕС повинні працювати на українському вугіллі. Це дасть можливість збільшити видобуток і зберегти робочі місця", - підкреслила вона.

З посиланням на дані Державної фіскальної служби Україна за 10 місяців 2017 року, ЗМІ відзначають, що Україна збільшила імпорт кам'яного вугілля і антрациту в грошовому вираженні в 1,8 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 2,151 мільярда доларів. Зазначається, що основним постачальником за цей період була Росія (55,7%), постачання з якої склали 1,2 мільярда доларів.

На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Полторакова, Україна поступово занурюється у залежність від російського антрациту. У свою чергу, споживання антрациту є опосередкованим фінансуванням економіки країни-агресора засобами українських споживачів електроенергії.

Для стимулювання переведення електростанцій з антрациту на український газовий вугілля, Рада Оптового ринку електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017), згідно з якою встановлюється пріоритет блоків теплової генерації, які працюють на вугіллі марки "Г" перед блоками, які використовують антрацит.

Антимонопольний комітет України 13 грудня поінформував про початок вивчення змін до Правил Оптового ринку електроенергії. Згідно з чинною процедурою, позитивний висновок АМКУ є необхідною умовою для утвердження пріоритетності енергоблоків, що використовують українське вугілля.