ua en ru

Перегляд ставок ЄСВ та ПДФО передбачається з 1 січня 2016 р. - Мінфін

Перегляд ставок ЄСВ та ПДФО передбачається з 1 січня 2016 р. - Мінфін Фото: Олена Макеєва

Наявність двох моделей співіснування податків ускладнює звітність

Перегляд ставок єдиного соціального внеску (ЄСВ) і податку на доходи фізосіб (ПДФО) передбачається з 1 січня 2016 р. Про це заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва у статті РБК-Україна "Податково-реформаторське питання: об'єднувати чи ні ЄСВ з ПДФО".

Як зазначається в матеріалі, в разі об'єднання ЄСВ та ПДФО в один податок, розрахунок впливу реформи на бюджет, за даними РБК-Україна, йде за низкою ставок - 29%, 30%, 32% і 35%. Втім, як стверджує автор, об'єднання податків має "підводні камені".

"У цьому випадку мова може йти про бруттизацію, тобто розподіл навантаження між роботодавцем і співробітником. Ця тема неодноразово спливала, щойно уряд піднімав тему зниження навантаження на фонд оплати праці", - йдеться в матеріалі.

Як зазначила Макеєва, наявність двох моделей співіснування ЄСВ та ПДФО ускладнює звітність. "Якщо застосовувати бруттизацію, тобто, роботодавці, які не захочуть її проводити, їм доведеться підвищувати зарплату й істотно. По регіонах це складно буде зробити. Тоді вони можуть застосовувати нинішню модель", - зазначила заступник міністра фінансів.

За даними РБК-Україна, проект держбюджету-2016 розраховується на старій податковій базі. Після того, як фіскальну реформу схвалить уряд, фінансовий блок Кабміну візьметься за перерахунок. За деякими нормами, очевидно, буде передбачений перехідний період і зміни набудуть чинності не з 1 січня.

Як зазначив координатор проектної групи Податковий кодекс "Нової країни" Тарас Козак, є невелика надія, що законопроект про податкову реформу потрапить до парламенту у вересні. "Наскільки мені відомо, до середини липня міністр фінансів Наталя Яресько навіть і не починала займатися податковою реформою. У неї інші проблеми - переговори з МВФ, із кредиторами", - додав Козак.

Нагадаємо, наприкінці липня в Мінфіні ініціювали введення мораторію на зміну Податкового кодексу.