ua en ru

Перепроданність ринків може повернути короткострокові придбання, - експерт

Зовнішній фон перед початком торгів на українському фондовому ринку складається позитивний. За підсумками дня американські індекси виросли: індекс Dow Jones додав 1,44%, S&P500 - 2,25%. Індикатори знову повернулися в боковики, сформовані після серпневої корекції. Після виходу з них вниз на початку тижня нижні межі ослабли, але, тим не менш, повернення в тренд є позитивним сигналом, зазначає експерт інвесткомпанії "АЛОР Україна" Павло Пашинський.

Зростання було пов'язане переважно з виступом глави ФРС Бена Бернанке, який заявив про готовність ФРС вжити необхідних заходів у разі потреби. Інвестори розцінили дані заяви як натяк на QE3 - головний інструмент ФРС. Також приводом для оптимізму стали новини про те, що ЄС розглядає докапіталізацію в якості допомоги європейським банкам. Варто зазначити, що зростання відбувалося незважаючи на негативні новини від агентства Moody`s, яке знизило рейтинг Італії на три щаблі до А2. Окрім пониження рейтингу агентство підкреслило, що поки дефолту Італії не очікується, що дещо нівелює факт зниження рейтингу. Ф'ючерси на американські індекси сьогодні консолідуються після вчорашнього зниження. При цьому ф'ючерс на індекс S&P500 утримує позначку 1110 пунктів. В Азії торги проходять різноспрямовано, японський індекс втрачає близько 0,8%.

Український фондовий ринок учора знизився майже на 6%, обновивши мінімуми року за індексом УБ. Сьогодні можливий технічний відскок, але фундаментальні приводи для зростання поки відсутні. У зв'язку з цим довгі позиції виглядають як і раніше не привабливо в рамках середньострокової і довгострокової стратегії. Сьогодні ж спекулятивні "лонги", навпаки, привабливі, оскільки український ринок сильно перепроданий і знаходиться на низьких рівнях у порівнянні з іноземними майданчиками. Метою для відскоку за індексом "Української біржі" є відмітка 1360 пунктів, яка напередодні стримувала натиск продавців. Якщо дана оцінка не буде пробита вгору, рекомендую закривати "лонги", оскільки єдиним приводом для придбання є перепроданість і будь-який негатив здатний привести до чергового оновлення річного мінімуму.

Сьогодні на хід торгів вплинуть перші дані щодо вересневої зміни на американському ринку праці (дані о 15:15 оголосить ADP). Очікується зростання зайнятості, що є позитивним сигналом. У Європі сьогодні також вийде значна статистика, яка може підвищити волатильність в середині сесії. Будуть оголошені дані по ВВП Великобританії і Єврозони, проте очікується, що показники не будуть переглянуті з раніше оголошених даних. Також вдень вийдуть дані по роздрібних продажах у Єврозоні, статистика очікується слабкою, у зв'язку з чим технічний відскок вгору може бути зафіксований.

З метою на відскок привабливо виглядають акції банківського сектора. Акції банку "Райффайзен Банку Аваль" оновили вчора мінімум року і завершили сесію на нижніх межах низхідного каналу, що сприяє розвороту. Найближчою метою по акціях банку є 0,155 грн за акцію.