ua en ru

Перенести комісію 59-го округу в інший населений пункт за день до виборів неможливо, - член ОВК

Перенесення окружної виборчої комісії з одного міста в інше буквально за день до виборів технічно неможливе. Щоб перенести окружну виборчу комісію 59-го округу з м. Курахове в смт Велика Новосілка, знадобиться більше одного дня, тобто до виборів це зробити не вдасться. Про це повідомила член окружної виборчої комісії №59 Олена Степаненко.

Зміна адреси окружної комісії тягне за собою ряд правових наслідків. "Потрібно буде провести перереєстрацію в держреєстрі, зареєструвати новий адресу, потрібно буде міняти банківський рахунок. Без цих документів комісія не може працювати. Якщо комісія фактично буде змінювати свою адресу в суботу,щоб внести зміни в документи потрібні мінімум добу. Це конкретно напередодні виборів, і це не дуже розумне рішення. І держказначейство завтра не працює, банки не працюють, держреєстр завтра теж не працює", - говорить вона.

За словами аналітика громадської організації "ОПОРА",який здійснює моніторинг виборів в Донецькій області Олександра Клюжева,такі непрозорі рішення ЦВК про перенесення окружкомане сприяють його стабільній роботі. "До цього округу і громадські спостерігачі, і правоохоронні органи, і ЦВК повинні приділяти велику внимание.Чтобы цей рівень конфліктності, який дійсно там є, не вийшов за рамки дозволеного. І ми в день виборів чи після виборів не отримали негативних сюрпризів щодо голосування у цьому окрузі", - сказав Клюжев.

Нагадаємо, вчора ЦВК винесла рішення про перенесення ОВК 59 округу з м. Курахове у смт Велика Новосілка. За словами членів ОВК, це може призвести до зриву виборів. Як повідомлялося раніше, ОВК працює в штатному режимі і діє в рамках законодавства. У Кураховому організовані робочі місця для членів ОВК, є підключення до інтернету, забезпечена оргтехніка. Це підтверджують і у комісії: "Всі 18 з 18 членів комісії працюють на своїх місцях, також починають роботу дільниці. З 124 відкрито 62 дільниці, дільничні виборчі комісії сформовані і готують приміщення для проведення виборів, взяли друку готуються до прийому бюлетенів від ОВК".

Перенести комісію з Курахове без порушень законодавства не можна. "В результаті ОВК може не відкритися, вибори будуть зірвані, а люди будуть позбавлені конституційного права проголосувати. Таким чином, цілий округ залишиться без свого представника у Верховній Раді",- вважають в ОВК.