ua en ru

Перехід галузі на єдиний тариф ускладнить розрахунки теплоенергетиків, - ТКЕ

Нові тарифи в енергетиці покриють тільки вартість газу, але вони не передбачають можливості для теплоенергетиків взяти кредит для покриття касових розривів. Про це йдеться у статті РБК-Україна "Задля траншу МВФ уряд може добити внутрішню газовидобуток".

"Як держава має намір скорочувати дефіцит НАК, якщо при переведенні населення на єдиний тариф за фактом опалювального сезону нам нічим буде розрахуватися за газ? Споживачеві так легше, але це система свідомо заганяє нас у борги перед постачальником енергоресурсу. При цьому нові тарифи покриють тільки вартість газу, вони не передбачають можливості для теплоенергетиків взяти кредит для покриття касових розривів", - обурився директор одного з ТКЕ, що побажав залишитися неназваним.

У матеріалі зазначається, що перехід галузі на єдиний тариф додатково ускладнить непросту ситуацію з розрахунками теплоенергетиків за спожитий в опалювальний сезон газ. "Одержувати плату з населення ТКЕ будуть протягом усього року, а заплатити "Нафтогазу" за природний газ - повинні за фактом опалювального періоду. За даними НАК, 3 березня сумарний борг ТКЕ та ТЕЦ за газ становив 13,6 млрд грн, з них більше 1 млрд грн - борг за 2015 рік", - пише автор статті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МВФ пропонує реалізувати борги підприємств ПЕК перед "Нафтогазом" на аукціоні.