ua en ru

Перехід на розрахунки в рублях за російський газ може зменшити тиск на валютний готівковий ринок, - експерт

Перехід на розрахунки в рублях за російський газ, про який 1 листопада повідомив НБУ, може зменшити тиск на валютний готівковий ринок, вважає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.

Експерт відзначає, що в поточний час "Нафтогаз" проводить оплату імпорту російського газу в доларах, чим чинить тиск на валютний ринок. Голова НБУ Сергій Арбузов має намір диверсифікувати валютні платежі при розрахунках з основними торговельними партнерами України, зокрема з ЄС, Росією і Китаєм.

"У І кварталі 2011 р. "Нафтогаз України" сплатив за імпорт газу 4,25 млрд дол., 2,76 млрд дол. - у ІІ кварталі і 1,83 млрд дол. - ІІІ кварталі. При цьому ціна на газ зросла до 355 дол. за тис. кубометрів у липні-вересні. В той час, як перехід на розрахунки в рублях може зменшити тиск на валютний готівковий ринок, проведення угод буде обмеженим через незначну присутність російської валюти в українських зовнішньоекономічних операціях. Крім того, курс російського рубля залежить від цін на нафту і природний газ, оскільки доходи від експорту цих товарів впливають на валютний ринок у Росії. Отже, підвищення курсу рубля може збігатися зі зростанням цін на газ, тим самим збільшуючи платежі по імпорту", - вважає Лозовий.