ua en ru

Перехід фармвиробників на альтернативне паливо не викличе різкого подорожчання ліків, - експерт ринку

Перехід українських фармацевтичних виробників на використання альтернативних видів палива замість природного газу не призведе до різкого подорожчання лікарських засобів. Таку думку висловив президент Асоціації виробників ліків України (АПЛУ) Петро Багрій.

"Безумовно, реалізація подібного роду проектів не може не позначитися на вартості лікарських засобів. Підприємствам потрібно не просто поставити котел, але і створити відповідну інфраструктуру, а це певні інвестиції, які потрібно якимось чином повертати. Проте не можна сказати, що ціна значно зросте і будуть якісь суттєві стрибки на 5-10-20%. Звичайно, вплив буде, але він не буде значним", - повідомив Багрій.

Раніше об'єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України звернулося до прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з пропозицією спростити процедуру переходу фармвиробників на альтернативні види палива для скорочення споживання природного газу, а також перейти від дозвільної системи отримання документів на реконструкцію підприємств, яка передбачає перехід на альтернативне паливо, до декларативної, яка передбачає інформування дозвільних та інспектуючих органів щодо проведених робіт.

За оцінкою Багрія "використання альтернативного палива не було затребувано, тому що ціна на газ була іншою, а зараз виникла проблема - газ дуже дорогий. Крім того, переходити на альтернативне паливо змушує також те, що газ не тільки дорогий, але його взагалі може не бути".

"Тому сьогодні провідні фармпідприємства України активно вивчають можливість переходу на альтернативні види палива для того, щоб скоротити споживання газу", - відзначає президент АПЛУ.