ua en ru

Переговори з "Нафтогазом" на сьогодні не планувалися, - "Газпром"

Переговори керівництва ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" сьогодні не планувалися.

Переговори керівництва ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" сьогодні не планувалися. Про це РБК повідомив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Раніше Reuters з посиланням на анонімні джерела, близькі до переговорів, повідомило, що сьогодні двосторонні переговори "Газпрому" і "Нафтогазу" не відбудуться. У "Нафтогазі" від коментарів відмовилися.

Зустрічі глав російського і українського газових концернів проходять в Берліні. Вони почалися 3 червня і продовжилися наступного дня.

Напередодні глава "Газпрому" Олексій Міллер погодився перенести крайній термін платежів за газ для української сторони з 9 на 10 червня, так як 9 червня в Україні вихідний день.

2 червня після тристоронніх переговорів у Брюсселі за посередництва Єврокомісії сторони домовилися відмовитися від звернення в Стокгольмський арбітражний суд.

Тоді ж російське Міненерго підтвердило отримання від "Нафтогазу" 786,4 млн дол. в якості платежів за газ, отриманий у лютому-березні (тоді діяла ціна в 268,5 дол. за 1 тис. куб. м).

Загальна заборгованість України за газ, поставлений до 1 квітня, становить 2,237 млрд дол. Вона включає постачання в листопаді-грудні за ціною 380 дол. за 1 тис. куб. м.

З квітня 2014 р. "Газпром" збільшив ціну на газ для України на 80% - до 485 дол. за тис. куб. м. Україна не згодна з такою ціною і наполягає на її зниження до рівня 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. Також Київ наполягає на скасування принципу "бери або плати", який передбачає оплату всього законтрактованого газу, а не тільки вибраного.