ua en ru

Переговори про вступ Туреччини до ЄС можуть бути продовжені восени 2013 р

Переговори про вступ Туреччини до Євросоюзу можуть бути продовжені восени 2013 р. На що відбулася сьогодні в Люксембурзі зустрічі європейські дипломати прийшли до висновку, що переговори про вступ Туреччини до ЄС слід продовжити, але перенести дату їх початку на більш пізній термін. Таким чином, новий раунд може стартувати лише в жовтні - через чотири місяці від спочатку запланованої дати, пишуть німецькі ЗМІ.

Міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле 24 червня 2013 р. сказав, що за останні роки з'явилися нові інформаційні передумови для відновлення переговорів з даного питання.

Спочатку планувалося, що черговий раунд переговорів про вступ Туреччини до ЄС стартує 26 червня 2013 р., однак за кілька днів до цього в Європі розгорівся скандал. 21 червня Міністерство закордонних справ Німеччини викликало турецького посла для "консультацій" у зв'язку з критикою на адресу канцлера Німеччини Ангели Меркель з боку міністра з відносин Туреччини з Євросоюзом Егемена Багіс кількома днями раніше.

Зокрема, Багіс заявив, що висловлювання Меркель про те, що дії уряду Туреччини по відношенню до демонстрантів "вжахнули її", було зроблено тільки для того, щоб "набрати очок у передвиборчій гонці у себе на батьківщині". Слова Багіс стосуються позиції партії Меркель з питання вступу Туреччини до Євросоюзу. Зокрема, партія чинного канцлера Німеччини виступає проти вступу країни в ЄС (і збирається підтримати цю позицію на виборах у вересні 2013), відзначаючи, що приєднання Туреччини до блоку негативно відіб'ється на його економіці.

Представник німецького МЗС Андреас Пешке сказав, що коментарі Багіс "неприйнятні".

У підсумку на зустрічі, що відбулася дипломати з ЄС відмовилися від переговорів з Туреччиною, намічених на 26 червня 2013 р. Скептично налаштовані, зокрема, крім Німеччини та її партнери по блоку Австрія і Нідерланди, які заявили про "неприйнятність" позиції Туреччини по відношенню до демонстрантів . "З одного боку, ми не можемо зробити вигляд, наче останніх подій не відбувалося, з іншого боку, ми повинні діяти в довгострокових стратегічних інтересах блоку", - пояснив Г. Вестервелле, коментуючи перенесення переговорів на осінь 2013 р.

Канцлер Німеччини Меркель на зустрічі з представниками турецької сторони в Торгово-промисловій палаті в Берліні сказала, що вступ Туреччини в ЄС можливе тільки за умови відкриття морських і повітряних гаваней країни для кораблів і літаків Республіки Кіпр.