ua en ru

Переговори Holtec і "Енергоатому" про другій фазі проекту будівництва СВЯП можуть бути завершені вже в квітні 2012 р

Переговори з Holtec по другій фазі проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) можуть бути завершені вже в квітні 2012 року. Про це в ході "Українського ядерного форуму - 2012: плани і перспективи розвитку атомно-енергетичній галузі" заявив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Недашковського в квітні в США відлітає делегація для того, щоб остаточно завершити всі контрактні переговори по другій фазі проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Він додав, що на цьому тижні Україну відвідає президент корпорації Holtec і в четвер з ним пройдуть переговори.

"Ми очікуємо успішного проведення найближчим часом переговорів ... і початку другої фази проекту", - сказав Недашковський.
За його словами переговори можуть бути завершені вже в кінці квітня. А в контракті є формула ескалації ціни, і вартість проекту може зрости, оскільки схема фінансування проекту складалася ще до фінансової кризи 2008 року, в зв'язку, з чим тепер готується нова схема.
Договір про будівництво сховища був підписаний ще в грудні 2005 р. між НАЕК "Енергоатом" і Holtec. Перед цим значно подорожчали послуги з вивезення відпрацьованого палива в Росію. В Мінпріроди до майбутнього будівництва поставилися скептично, відзначивши, що воно буде суперечити Закону "Про правовий режим територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи".